V době koronavirových opatření se mnohým firmám osvědčil režim home office. Ne každému ale vyhovuje

23. červen 2020

Jaké to je, nemuset ráno do zaměstnání a pracovní povinnosti si plnit z domu, si kvůli koronavirovým opatřením vyzkoušela celá řada lidí. Home office ale každému nevyhovuje. Svědčí o tom i zkušenosti zakladatele olomouckého coworkingového centra, které nabízí zájemcům pronájem stolu například na práci u počítače. Po svém znovu otevření po rozvolnění vládních opatření hlásí návrat zájemců.

„V kanceláři jsme tři, hodně nám tam chodí kolegové se ptát, řešíme operativu. Když má pak člověk dělat nějakou těžší věc, tak se na to dobře soustředí a dělá to vlastně i rychleji,“ pochvaluje si zkušenost s prací z domova personální pracovnice Renata Křížková. Na druhou stranu jí už ale po několik týdnech strávených doma chyběl kontakt s kolegy. Podobně to ze strany zaměstnanců vnímá personální ředitelka uničovského závodu Miele, který byl kvůli koronaviru měsíc uzavřený

„Určitě se to osvědčilo jako vhodný nástroj pro komunikaci, ať už videokomítinky nebo klasické telefony nebo maily,“ říká Veronika Burianová s tím, že o stálém zavedení možnosti práce home office momentálně ale firma nepřemýšlí. „Vzhledem k tomu, jak my pracujeme, tak neuvažujeme o nějakém plošném rozšíření,“ dodává Křížková.

Práci z domova klasicky mohou využívat například lidé pracující v oblasti IT, designéři nebo třeba pracovníci v marketingu. Právě ti mají zároveň největší zájem o práci v takzvaném coworkingovém centru v Olomouci. Lidé bez stálého zázemí kanceláře si v něm mohou pronajmout stůl, pokud chtějí využít prostory k práci mimo svůj vlastní domov.

„Pokud jsme se bavili s lidmi po měsíci, tak říkali, že jim to doma vyhovuje. Když jsme se s nimi bavili po dvou až třech měsících, tak už je člověk izovlovaný. Pokus pracuje deset hodin denně, je doma nemá rozdíl mezi tím, kdy je doma a kdy je v práci a to mu nevyhovuje,“ popisuje Radek Holík, zakladatel olomouckého coworkingu Vault 42, kam se lidé začali vracet hned po jeho opětovném otevření. Momentálně jsou téměř všechna místa obsazená.

„Myslím si, že hodně lidí si vyzkoušelo, co je to pracovat doma, jaké tam jsou podmínky. Teď už je možná na veřejnosti lépe pochopitelné, proč si lidé platí kancelář, i když je třeba překladatel a mohl by pracovat z kavárny nebo z domu,“ uzavírá Holík.

autor: bas
Spustit audio