V Domašově u Šternberka mají novou kapličku. Stojí na místě původní, která se rozpadla v 60. letech po odsunu německých obyvatel

16. srpen 2020

V Domašově u Šternberka vznikla nová kaple. Je na místě původní, která v kopcích nad obcí v minulosti stávala. Po vysídlení Němců ale kaple zanikla. Obec se ji rozhodla na původním místě vystavět znovu a vysvětí ji v neděli 16. srpna.

Stavební pracovník Petr ještě upravuje okolí nové kaple. Je v kopcích nad Domašovem u Šternberka na křižovatce několika cest. „Dáváme si záležet, protože tady budou okolo jezdit auta, tak aby to bylo vidět a aby to bylo hezké,“ popisuje Petr.

Nová kaple je moderní jednoduchá stavba se střechou zkosenou směrem k nebi. Stojí v místě, kde byla ještě před válkou kaple původní. „Před očima se ztrácela. Ten si vzal to, jiný tamto a nakonec z toho zbyla hromada kamení,“ vzpomíná Jaromír Machala, který obnovu inicioval. Na původní kapli se odrazil osud bývalých Sudet.

„V 19. století tady tu kapli postavila rodina místní německá Tihelkových. Bohužel vysídlením a tím, že všechny tradice byly přetrhány, se o to v padesátých a šedesátých letech nikdo nestaral,“ vysvětluje nezávislá starostka Domašova Michaela Procházková. Vznik nové kaple podpořili obyvatelé obce, finančně, ale také třeba materiálem. Část budovy tvoří místní břidlice.

„Na kapličku přispěli místní občané. Jednak tím, že dodali materiál, ale mohli přispívat i finančně. V tuto chvíli máme vybráno asi osmdesát tisíc, ale dárci příspěvky stále nosí,“ dodává starostka.

Kapličku vysvětí při příležitosti svátku Nanebevzetí Panny Marie. Původně měli v Domašově o víkendu slavit osm set let od první písemné zmínky o obci. To ale překazil koronavirus. Místní si tak událost připomenou alespoň otevřením znovu obnovené kaple.

autor: bas
Spustit audio