V Drahotuších vznikne azylový dům

9. září 2011

V Drahotuších na Přerovsku otevřou nový azylový dům. Sociální zařízení chce v hranické místní části provozovat Křesťanská společnost Elim. Její projekt se rozhodlo podpořit hranické zastupitelstvo.

Firma Elim před pár dny v dražbě odkoupila jednopodlažní budovu, ve které chce zřídit sociální bydlení zhruba pro dvacítka klientů seniorského věku. Na záměr hraničtí zastupitelé odsouhlasili poskytnutí bezúročné půjčky ve výši jeden milion korun. Pokud ale budou splněna zvláštní ustanovení smlouvy, společnost nebude muset peníze vracet. „Základní podmínkou je, aby v tomto azylovém domě fungovaly pouze sociální byty pro starší lidi a nikoliv nocležna. Klienti také budou muset pomáhat při různých pracích, jako je sečení trávy, úklid sněhu nebo údržba zeleně,“ říká předsedkyně osadního výboru v Drahotuších Vlasta Zapatová.
Lidé v hranické místní části si podle ní prosadili celkem 16 podmínek, které byly zapracovány do smlouvy.

Křesťanská společnost Elim provozuje na Hranicku i další podobná zařízení. Přímo v Hranicích už několik let vede azylový dům s nocležnou a v nedaleké Slavíči funguje ubytovna pro osamělé rodiče s dětmi.

Spustit audio