V Dubu nad Moravou rekonstruují čistírnu odpadních vod

15. duben 2017

Projekt za 14 milionů korun si obec platí sama. Proto jej rozdělila do několika částí. Aktuálně už splašky čistí nová technika a dělníci upravují budovu a její okolí. Definitivně bude čistírna opravené v roce 2020.

Splašky proudí do čistírny a po složitém procesu vytéká v nádržích čistý proud vody. Běžný proces v Dubu nad Moravou nenarušuje ani aktuální oprava celého objektu i jeho okolí.

„Přes ty hrubé česle se nečistoty odstřeďují. Pak čerpadla pouští vodu dovnitř. Tam je odsávač písku. Tady se vhání vzduch a tady do pytlů jde písek a voda zase teče zpátky. Tady to pokračuje do aktivační nádrže. Ta voda se okysličuje, jde do takové nádrže. A navrchu zůstává čistá voda," předvádí správce čistírny odpadních vod Jiří Lajčík, jak umí nenápadná šedomodrá budova na okraji Dubu nad Moravou vyčistit splašky. Stačí ujít pár metrů a v jedné z nádrží už opravdu teče čirý proud vody.

Zatímco technologie funguje, kolem budovy se pohybují dělníci. Dokončují jednu z fází opravy. Vyměňují okna, dělají nové chodníky a nátěry. Objekt už byl podle Vladimíra Spilky, jehož firma má projekt na starost v alarmujícím stavu.

„To zařízení za ty roky dostalo zabrat. Jak tou dlouhou životností, tak tím, že to pracuje v odpadní vodě, takže všechno zrezavělo. Bylo to dělané z betonu. Budovy také zkorodovaly, betony byly narušené," prozrazuje Spilka.

Celá rekonstrukce bude stát městys 14 milionů korun. Dotaci nedostal, proto opravy dělá postupně.

„Jsme dneska zhruba v polovině. Do budoucna nás čeká obnova nádrží. Jak aktivační, tak provzdušňovací. Potom by se to mělo osadit novými lávkami, zabezpečením, zábradlím, novou elektrovýzbrojí až sem k čerpadlům a potom osadit pravou část potoku provzdušňováním, jako je to na té levé. Tím pádem bychom získali dvě rovnocenné linky, které by mohly v případě poruchy jedna nahradit druhou," říká lidovecký starosta Dubu Ivo Čečman, který věří, že kompletně bude rekonstrukce hotová v roce 2020.

Výsledky aktuální fáze chce obec ukázat veřejnosti v červnu.

autor: ahe
Spustit audio