V Havířově politici podepsali koaliční smlouvu, vedení města se nemění

27. září 2022 06:10

Havířov už ví, kdo město povede další čtyři roky. Na radnici usednou stejní politici jako dosud. Jejich domluva proto byla rychlá. Už v pondělí podepsali koaliční smlouvu. Město tak dál bude řídit hnutí ANO, ČSSD, koalice Spolu a Hnutí pro Havířov.

Josef Bělica z hnutí ANO zůstane primátorem Havířova. Zatím se podle jeho slov nemění ani ostatní křesla ve vedení města. Programové priority zůstávají podobné, jako v minulém období. Kromě investic do infrastruktury chce město nadále podporovat i krajskou nemocnici.

Soustředit se chce také na zásobování města energiemi. „Máme založenou společnou firmu s ČEZ, chceme velmi intenzivně investovat do chytrých řešení,“ dodává primátor Bělica.

Vedení města zřídilo novou pozici, a sice náměstka primátora pro sport. Daniel Vachtarčík tuto práci zatím dělal jako uvolněný radní. Podle něj bude zapotřebí vyřešit dodávky energií pro havířovská sportoviště. „Protože těch hal, ve kterých se v Havířově sportuje, je spousta a musíme vykrýt kritické situace,“ říká.

V Bruntále jsou jednání složitá

Koaliční jednání pokračují i v dalších městech. Například v Bruntálu zvítězilo hnutí ANO, které na druhé místo odsunulo dosavadního koaličního partnera Bruntál 2022. Podle lídra ANO Martina Henče jsou jednání složitá.

„Koalice ještě není sestavená, jednání probíhají. Nejsou jednoduchá, ale myslím si, že nějakou společnou cestu najdeme,“ říká Henč s tím, že jasněji bude v Bruntále na konci týdne.

Naopak domluvená už je staronová koalice v Novém Jičíně, kde ale zatím politici jednají o konkrétních postech.

Spustit audio

Související