V Hněvotíně má vzniknout nová průmyslová zóna. Vedení obce nesouhlasí, nemá ale rozhodovací pravomoc

30. listopad 2018

Hněvotín u Olomouce protestuje proti plánované průmyslové zóně. Pozemky sice leží v jeho katastru, o vzniku nového areálu ale obec rozhodnout nemůže, to je v rukou zastupitelů Olomouckého kraje. Plán se ale nelíbí ani části krajské opozice. Investor chce totiž stavět na nejúrodnější půdě Hané.

S nezávislým starostou Hněvotína Jaroslavem Dvořákem stojíme u cesty spojující obec s Olomoucí. Ukazuje mi, kde chce investor, kterým je skupina GEMO, vybudovat novou průmyslovou zónu. V té by podle plánů měl v budoucnu fungovat například biomedicínský park.

„Oni nechtějí stavět dál k Olomouci, protože město si zřejmě chrání své plochy do budoucna,“ tvrdí starosta. Investor má podle něj jiné možnosti stavby, než na dohled prvním domům. „Ať se staví, ale jen tady po tuhle komunikaci. Dál už je nechceme pustit, protože by byli 500 metrů od našich obytných domů,“ dodává.

Manažer developerských projektů GEMO Petr Vykopal s tím nesouhlasí. V písemném vyjádření, které Českému rozhlasu poslal, uvádí, že v Olomouci ani jejím blízkém okolí se historicky nenachází žádná jiná vhodná lokalita pro tuto zónu.

Podobně se vyjádřila mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová: „Situování na Horní Lán vyplynulo z charakteru strategické plochy, ale i z důvodů časové a logistické dostupnosti.“

Část opozice je proti

Plány ale kritizuje i část krajské opozice. Podle lidoveckého zastupitele Mariána Jurečky je nesmysl, aby podobná zóna stála na nejúrodnější půdě. „Půdy třídy ochrany bonit 1 a 2, což je právě tato lokalita, nelze vyjímat, pokud jiný zájem nepřevýší ten veřejný,“ uvedl Jurečka. Podle něj tento projekt podmínky nesplňuje.

Mluvčí kraje s tím nesouhlasí. „S ohledem na to, že město Olomouc historicky vzniklo na nivě řeky Moravy, tedy na půdách nejvyšších kvalit, se záborům nejvyšších bonit nelze vyhnout,“ komentuje Knajblová.

Přestože má zóna stát na katastru Hněvotína, rozhodovat o ní budou krajští zastupitelé. „Oni velice dobře vědí, že pokud to prosadí do zásad územního rozhodnutí Olomouckého kraje, tak pro nás se to stane závazné,“ zlobí se starosta Hněvotína.

Obec se s tím nechce smířit. „Naši zastupitelé jsou připraveni to nepřevzít do našeho územního plánu, což je situace na hraně zákona, protože to je naše povinnost. Ale my se budeme bránit všemi prostředky,“ dodal Dvořák.

Krajští zastupitelé budou celou věc projednávat pravděpodobně na některém zasedání po novém roce.

autor: tas
Spustit audio