V Hněvotíně zakázali zalévat zahrady a napouštět bazény. Užitkovou vodu vozí lidem hasiči

30. květen 2018

S obavami sledují v Hněvotíně na Olomoucku klesající hladinu ve vodojemu. Vesnici ubývají spodní vody, zásobníky na povrchu už obyvatelům nestačí. Vedení obce proto zakázalo zalévání zahrádek i napouštění bazénů pitnou vodou. Aby se lidé přesto mohli v horkém počasí koupat, nabízí jim dovoz cisterny s užitkovou vodou.

Pan Dušan bydlí v rodinném domě na okraji Hněvotína. Na zalévání má retenční nádrž. „Je sem svedená všechna voda ze dvora, ze střechy a celou zahradu mám poddrenážovanou, takže co napadne, samo do toho prosákne. A ještě tady mám sběrnou jímku, kde jsou tři prameny, ale už jim dochází síly,“ popisuje.

Hasiči cisternu přistavili hned u domu a do šachty napouštějí vodu pomocí hadice. „Já jsem spokojený, klidně si za to zaplatím. Ty rostliny tady, když se na ně podíváte, stály spoustu peněz a já je musím udržet při životě,“ komentuje pan Dušan.

Vodu přiváží lidem do zahrady sbor dobrovolných hasičů. Jejich velitelem je Lukáš Burďák. „Skončíte v práci a děláte to ve svém volném čase, v podstatě zadarmo,“ říká. Hasiči čerpají záložního zdroje „Tam je užitková voda,“ doplňuje Burďák.

Dnes napouštějí retenční nádrž na zalévání, jindy třeba i bazény. „Stávalo se, že lidi vyčerpali svůj zdroj vody ze studny a pak jim chybělo a byl zákaz zalévání,“ říká velitel hasičů.

Hasičskou cisternu u svého souseda zahlédla i paní Alena a hned se za nimi přišla domluvit. „Já osobně si myslím, že je to super nápad, že můžeme využít tu užitkovou vodu a zelenina nám neuschne,“ vítá službu paní Alena.

Vodojemy už obci nestačí

„Pro obec to není výhodné, je to vlastně prodělečné, protože kubík vodného a stočného stojí 62 korun a my tuto službu poskytujeme za 50 korun,“ uvedl nezávislý starosta Jaroslav Dvořák.

Hněvotín zásobuje spodní voda ze dvou vrtů. Ta putuje do dvou obecních vodojemy, které už ale vesnici přestávají stačit. Může za to sucho, ale i fakt, že se Hněvotín v posledních letech neustále rozrůstal, dodává starosta: „Už máme 1800 obyvatel, takže ta spotřeba je velká. Také máme v obci kolem 120 bazénů.“

Hněvotín proto připravuje rozšíření dvou stávajících vodojemů. Starosta investici odhaduje na 5 milionů korun a s pracemi by chtěl začít ještě letos.

autor: mot
Spustit audio