V Horních Ředicích chtějí přesunout kapličku. Silničáři s jejím stěhováním nesouhlasí

13. květen 2023 09:30

Kapličce u Horních Ředic na Pardubicku hrozí, že zůstane od svého okolí odříznutá stavbou budoucího dálničního přivaděče pro D35. Obec plánuje památku přesunout, silničáři ale na to nechtějí slyšet.

Místní mají obavy, že nová silnice kapli uškodí a stavba zanikne. Problém ale je, že na její transfer nemá obec peníze a požaduje, aby přesun zaplatili silničáři. Ti to ale odmítají.

„I když tady povede nějaká silnice, tak tady už se nikdo nedostane. Ty otřesy do budoucna způsobí, že ta kaplička spadne,“ myslí si nezávislý starosta Jiří Kosel, podle kterého je možné obecní majetek, tedy kapli s letopočtem 1836, zachránit jen tak, že ji přesunou na jiné místo. To je odsud vzdálené asi dva kilometry. 

„Vytipovali jsme tam pozemek. Obec ho zakoupila a byla připravena k tomu, že k přesunu kapličky dojde s tím, že náklady uhradí ŘSD, protože ten přesun bude vyvolaný z důvodu té stavby,“ doplňuje Kosel.

ŘSD s přesunem kaple nesouhlasí

„Ředitelství silnic a dálnic si nechalo zpracovat posudek bezpečnostního auditu, jehož závěrem je, že kaplička netvoří pevnou překážku přesně podle normy ČSN, proto není ani chráněna svodidlem. Její přesunutí by bylo krajně nehospodárné a neúčelné. Stávající přístup ke kapličce je zachován v souladu s územním rozhodnutím. Dokumentace o stavebním povolení byla projednána a předložena všem zúčastněným a nikdo požadavek na přesun kapličky nevznesl,“ potvrdil mluvčí Jan Rýdl.

Podle Jiřího Kosla teď nezbývá než dál jednat se silničáři: „Já si myslím, že bychom měli urychleně jednat, že bychom se měli sejít – ŘSD, obec a možná i firma Strabag a že bychom měli najít rozumné řešení.“

Obec Horní Ředice chtěla kapličku stěhovat na bezpečné místo v červnu, našla si specializovanou firmu, ta náklady na akci vyčíslila asi na jeden milion.  Starosta tvrdí, že je to asi desetkrát levněji než odhadoval zhotovitel stavby silnice.        

Spustit audio