V hornickém skanzenu u Zlatých Hor v sobotu poměří síly zlatokopové. Přípravy na závod vrcholí

25. srpen 2017

Ve Zlatokopeckém skanzenu u Zlatých Hor čekají zítra až 150 soutěžících, kteří se zúčastní tradičního klání v rýžování zlata O putovní zlatou pánev starosty města. Přípravy zlatokopeckého areálu probíhají od začátku týdne, teď už práce finišují.

„Přivezeme lavice a stoly, uděláme posezení. Postavíme stanové městečko, bude tady obrovský kemp pro závodníky,“ říká vedoucí městského kulturního střediska Blanka Čarnogurská. Příprava na závody podle ní není vůbec jednoduchá: „Máme tady na vlečce desítky metrů kabelů, které potřebujeme natáhnout po celém areálu. Budeme je roztahovat po stromech. Bude to tady vypadat trošku jak u vánočního stromečku, ale musíme zavést elektřinu opravdu do všech míst.“

Poslední dva dny před závody jsou nejnáročnější, protože se musí připravit místo samotné soutěži, hlavně takzvané klajmy. „Tam má každý závodník vymezený svůj prostor, kde rýžuje zlato,“ říká Roman Finsterle. Jeho úkolem je klajmy vyčistit, protože je v nich ještě písek z loňska.

Rýžování zlata si mohou vyzkoušet i návštěvníci

„Je tam z toho důvodu, že nám sem chodí hodně návštěvníků, tak aby nám neproděravěli dno. Písek se teď vybere a odveze pryč. Tento písek se na závod nepoužívá, doveze se čistý. Klajmy se vypláchnou, máme tu odvodňovací kanál, který odvede vodu do potoka. Napustí se sem zhruba 40 centimetrů vody a do klajmu se dají přepážky,“ vysvětluje Finsterle.

Poté, co pracovníci vyčistí a vypláchnou klajmy, budou se vymývat i kbelíky, ve kterých pak soutěžící dostanou písek se zlatěnkami. Přestože si závodníci v zásadě vozí pánve své, pořadatelé jich několik připraví pro návštěvníky, kteří si můžou rýžování taky vyzkoušet.

autor: aja
Spustit audio