V Hraběšicích lyžaře na svah vytáhne rolba, ty menší skůtr

12. únor 2021

Jarní prázdniny jsou pro provozovatele skiareálů z hlediska tržeb jedním z nejdůležitějších období. Ty letošní ale budou kvůli nucenému zastavení vleků znamenat propad. Některá střediska přesto v uplynulých dnech provoz obnovila. Lyžaře tam ale na svah místo vleků tahají rolby nebo skútry. Třeba v Hraběšicích na Šumpersku.

Lyžování v Hraběšicích

„To bude zážitek, dítě jede se mnou kvůli mně,“ směje se pan Jaroslav a pomáhá svému synovi s nasednutím na improvizovanou pomu, která ovšem není zapřažená za vlek, ale za rolbu. Jakmile je skupinka lyžařů nachystaná, rolbař i se všemi pasažéry vyráží nahoru na svah. „Lidi chtějí lyžovat. Taháme je na trase nějakých 600 a 650 metrů. Jednu jízdu máme za padesát korun. Je to tak, že lidé si dají tak pět jízd, děti si zabobují, potahají se za skútrem,“ říká majitel skiareálu Adam Vymazal. Podmínky na svahu jsou podle něj ideální a byla by podle něj škoda, kdyby toho lyžaři nemohli využít. Jestli se provoz finančně výrazně vyplatí, teprve uvidí. Pokud to ale půjde, chce v něm pokračovat.

Lyžování v Haběšicích

„Teď nám k tomu zprovoznění nahrály šumperské a olomoucké jarní prázdniny. O víkendech tohle určitě chceme provozovat, i v týdnu něco vymyslíme,“ dodává Adam Vymazal s tím, že i na sjezdovce je potřeba myslet na hygienická opatření jako zakrývání dýchacích cest a dodržování rozestupů.

Lyžování v Haběšicích

Na lyže do Hraběšic vyrazila třeba i paní Zuzana s rodinou. „Chceme tady naši malou tříletou Káťu jezdit na lyžích. Ale když nikoho na lyžích nevidí, tak nemá motivaci. Nazujeme lyžáky a půjdeme tady šlapat do kopce. Uvidíme, možná využijeme i rolby,“ popisuje paní Zuzana.

Podobně jako tady teď lyžaře tahají rolby třeba i ve skiareálech v Kopřivné pod Pradědem nebo v  Hlubočkách na Olomoucku.

Spustit audio