V Hranicích rozebírají historický komín s čapím hnízdem. Ptáci se na jaře vrátí do nového

19. září 2020

Do nového by se měli příští rok nastěhovat čápi z Hranic. Jejich komín, na kterém desítky let hnízdí, začali likvidovat dělníci. Je v havarijním stavu. Aby město o svůj ptačí symbol nepřišlo, nechá místo něj pro čápy postavit desetimetrový železobetonový sloup. Na vrcholu bude mít ocelový koš pro stavbu nového hnízda. Městský rozpočet úpravy vyjdou na 400 tisíc korun.

„Měli dvě mláďátka, sledovali jsme to každý den, jak trénují. Koncem srpna už jsou fuč,“ paní Jarmila bydlí v bytovém domě hned vedle komína. „Sledujeme to i s manželem. I vnuci, když přijedou z Brna, tak se na ně těší,“ dodává Jarmila.

Komín bývalé sodovkárny v Hranicích

Protože komín stojí uprostřed sídliště, musí ho dělníci ručně rozebrat. „Tím, jak se rozebírá, tak se rozebírá ochranné a pomocné lešení, tím i ochranné sítě a pokračujeme až k patě komínu,“ vysvětluje Milan Sehnalík, jejich vedoucí.

Komín bývalé sodovkárny v Hranicích

Komín je poslední připomínkou po bývalé sodovkárně, která tady stála. Město ho od soukromého majitele koupilo za necelých 30 tisíc korun. Důvodem byli právě čápi na jeho vrcholku. „Čapí hnízdo na tomto komíně je takový symbol Hranic. Chtěli jsme komín zachránit, ale když jsme zjistili, že by to bylo příliš nákladné, tak ho necháme rozebrat a místo něho postavíme konstrukci, kam věříme, že se na jaře čápi opět vrátí,“ říká mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Veškeré práce mají dělníci ukončit ještě v listopadu. Ornitologové pak na vrcholek nového sloupu umístí jako základ hnízda ocelový koš.

autor: kra
Spustit audio