V Hranicích vzniká nové eko-centrum se zmodernizovaným sběrným dvorem. Město do něj investuje desítky milionů korun

23. červen 2021

Moderní, komfortnější a podstatně větší. Zhruba tak by se dal popsat nový sběrný dvůr v Hranicích. Rekonstrukce původního radnici vyšla 35 milionů korun. Ve zkušebním provozu je od úterního odpoledne.

Nové ekocentrum v Hranicích

„Je to moderní pojetí sběrného dvora, aby se s tím niko nemusel tahat a ti lidé byli rychle odbaveni,” říká ředitel společnosti Ekoltes Jakub Horák. Dosavadní areál fungoval zhruba dvě desítky let. Svojí kapacitou a taky vybavením dnešním požadavkům ale už zdaleka nevyhovoval. „Asi nejlepší pro občany, kteří se sem přijedou zbavit svých odpadů, je mimoúrovňové vyhazováni těch odpadů do jednotlivých kontejnerů, protože jsou o sedmdesát centimetrů vyšší než ty kontejnery, takže se nemusí tolik natahovat a obsluha nebude mít tolik práce,” chválí si Horák.

Nové ekocentrum v Hranicích

Součástí dvora jsou i speciální kryté boxy na tříděný odpad. „Velkou výhodou je, že je to schované, samozřejmě ty věci nebudou tolik promrzat, bude s tím lepší manipulace,” slibuje Jakub Horák. Město podle něj ročně vyprodukuje deset tisíc tun odpadu. Zhruba třetinu pak tvoří právě tříděný odpad.

Sběrný dvůr využívají i obyvatelé nedalekého Ústí. „Vítáme rozšíření těchto služeb. Občané mají možnost v průběhu roku na občanku sem vozit odpad. Je to pro nás obrovský přínos,” potvrzuje starosta Libor Vykopal volený za STAN.

Výstavba ekocentra by měla pokračovat další etapou. Kdy začne záleží na tom, jestli se městu na ni podaří získat dotace. „Ta druhá etapa bude nejenom o zázemí pro celý podnik služeb a zpracování směsného komunálního odpadu, ale také o tom, co s těmi položkami budeme dělat,” uzavírá starosta Hranic Jiří Kudláček volený za Naše krásné Hranice.

autor: kra
Spustit audio