V hranických kasárnách vzniklo nové Combat centrum, školící středisko první pomoci pro vojenské nezdravotníky

27. červen 2020

Několik desítek milionů korun investovala v letošním roce armáda do rekonstrukce a modernizace památkově chráněných kasáren generála Zahálky v Hranicích. Značná část zmíněné částky směřovala do kompletní úpravy takzvaného Combat centra, tedy školícího střediska pro vojenské nezdravotníky, kteří jsou vycvičení k poskytování první pomoci v polních podmínkách.

Výcvik první pomoci vojenských nezdravotníků v Hranicích

Instruktor a vojenský záchranář Michal Pluhař představuje zrekonstruované prostory centra v hranických kasárnách. Tady armáda už zhruba 7 let pořádá zdravotnické kurzy pro příslušníky české armády, speciálních sil i zahraničních armád. Teď má ale středisko za sebou zásadní úpravy.

„Vybudovali jsme tady zázemí i pro naše potřeby, tedy teoretickou i praktickou učebnu,“ popisuje Pluhař.

Součástí střediska je i venkovní výcvikový park. Michal Pluhař s jeho stavbou pomáhal. Je tady malý dřevěný domek, zátarasy, zákopy a hromady pytlů s pískem.

„Přední strana výcvikového prostoru slouží k

Tento výcvikový park je podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty jediným svého druhu v Česku.

„Voják, aby přežil na bojišti, musí mít tři základní dovednosti. Musí umět dobře střílet, musí rozumět taktice a musí mít zvládnuté prvky první pomoci. Tohle je zařízení, které tuhle věc naplňuje. Za mě je to naprosto zásadní,“ uzavírá Opata.

První účastníci se v zrekonstruovaných prostorách začnou školit už příští týden.

autor: kra
Spustit audio