V Hustopečích nad Bečvou opravili větrný mlýn. Po desítkách let má zase dřevěné lopatky

9. prosinec 2017

Většina větrných mlýnů holandského typu z naší krajiny už nenávratně zmizela. V Hustopečích nad Bečvou teď jeden takový opravují, po desítkách let má znovu lopatky. Jejich výrobu a instalaci zaplatil městys. Na zajímavou technickou stavbu, která je stará více než 150 let, teď chtějí místní lákat turisty.

Josef Kocourek roztáčí dřevěné lopaty mlýna. Na první pohled to není nic jednoduchého. „Přece jenom to něco váží. Mezi ty tyčky by mělo přijít ještě plátno, aby to ten vítr roztočil úplně,“ vysvětluje.

Mlýn má čtyři lopatky a každá měří zhruba osm metrů. „Dělali jsme na tom asi tři měsíce, všechno je to ručně opracované. Hřídel je dubová a lopatky jsou z modřínu,“ popisuje tesař Jiří Hradil z Bezuchova na Přerovsku.

V současnosti už má mlýn novou střechu a je opravený i uvnitř. Václav Vomáčka z hustopečské radnice stoupá po dřevěných schodech do mezipatra, kde je vystavená původní hřídel. „Je to jeden ze zachovaných kousků,“ dodává.

Větrný mlýn v místní části Poruba je kulturní památkou, pochází z roku 1850. „Skoro 100 let nepřetržitě fungoval, až do 50. let 20. století. Po revoluci jsme tento mlýn získali od státu a začali jsme ho postupně zachraňovat,“ uvedl Vomáčka.

První turisté by si podle něj mohli prohlédnout zrekonstruovaný mlýn už příští rok na jaře.

autor: kra
Spustit audio