V Jablonci nad Nisou postupně končí některé silniční stavby, které ve městě omezovaly dopravu

V Jablonci nad Nisou se blíží k závěru některé důležité silniční stavby. Hotová je už například výstavba retenční nádrže pod Anenským náměstím. Dělníci dokončují také cyklotrasu v Palackého ulici a hotové budou i nové chodníky podél přehrady Mšeno.

Anenské náměstí

Na Anenském náměstí už je dokončená retenční nádrž, takže tam lze opět parkovat. Kromě retenční nádrže dělníci postavili také dešťovou stoku ve Dvorské ulici a část stoky do ulice Soukenná, a k tomu i kanalizační šachty a dešťové svody. To celé má odklonit přívalové srážky z kanalizační sítě, část z nich dočasně zadržet v retenční nádrži a pak bezpečně odvést do Lužické Nisy. Retenční nádrž doplňuje sedimentační prostor pro předčištění vody. Tu pak bude možné dál využít.

Cyklostezka v Palackého ulici

Finišuje už také výstavba cyklotrasy v Palackého ulici. Stavbaři tam upravovali křižovatky kvůli bezpečnosti chodců a cyklistů, zálivy autobusových zastávek, předělávali veřejné osvětlení a přechody pro chodce včetně ostrůvků. Práce by na Palackého měly definitivně skončit v říjnu.

Práce v ulici U Přehrady

Končíí také práce v ulici U přehrady, kde Liberecký kraj rekonstruoval silnici a napojení na areál společnosti ABB včetně přemístění zastávky městské hromadné dopravy. Město Jablonec tam v rámci krajského projektu nechalo vybudovat chodníky. S nimi se začalo v březnu a dělníci by tam měli skončit už teď v pondělí 5. září.

„Tato městská investice zahrnuje nejen výstavbu chodníků, ale také úpravu zeleně v okolí nové křižovatky a osazení nového veřejného osvětlení, kde už budou použita úsporná ledková svítidla,“ uvedla mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.

Které práce pokračují

Až do 7. září budou stavbaři asfaltovat silnici v Jeronýmově ulici na sídlišti Šumava. Kvůli ní bude ulice uzavřená, a to až ke křižovatce s ulicí Vysoká. Výkopové práce jsou plánované od 5. do 19. září v Proseči nad Nisou. Pracovat se bude v křižovatce ulic V Pastvinách a Zlatá ulička. A po celé září bude uzavřené pěší propojení od jablonecké ulice Březové k ulici U Přehrady. Vznikne tam nové schodiště a perková cesta. Dále do 15. září bude úplně uzavřená ulice Vrkoslavická, a to část mezi křižovatkami s ulicemi Nad Střelnicí a V Zátiší. Bude se tam opravovat kanalizace. Až do listopadu bude uzavřená silnice přes takzvaný Pulečenský les.

autoři: Eva Malá , Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související