V Javorníku budou častěji hlídkovat státní policisté. Ve městě zprovoznili svoji novou stanici

3. červen 2020

Blízkost státních hranic, psychiatrické léčebny či přítomnost sdružení, která se zaměřují na pomoc sociálně vyloučeným rodinám. I to jsou důvody, proč se policie rozhodla zřídit v Javorníku na Jesenicku novou stanici. Výrazně jí v tom pomohli zástupci města. Nabídli policii zázemí v budově přímo naproti radnice.

Nová policejní stanice v Javorníku

Když v roce 2011 zrušila policie své obvodní oddělení v Javorníku, někteří obyvatelé byli velmi rozčarovaní. Vedení policie tehdy argumentovalo tím, že sídlo je v havarijním stavu. A bylo nejefektivnější je přemístit do nedaleké Žulové. „Obvodní oddělení tady mělo zůstat,“ říká i po tolika letech jedna z obyvatelek Javorníku.

Ve městě sice zůstala služebna, jenže v ní pobývali policisté pár hodin týdně. Pro větší pocit bezpečí posílila radnice kamerový systém. Jako první v regionu najala i bezpečnostní agenturu. „Oni hlavně neměli žádné pravomoce,“ hodnotí maminka sedmnáctileté dívky, která má sama strach projít se večer po městě.

„Byly tady problémové menšiny. Chodili přidrzle ke mně a snažili se mě do něčeho zlákat. Bylo to hodně nepříjemné. Kamarádky mají stejné zkušenosti,“ popisuje dívka. Obě vznik policejní stanice vítají a nejsou samy. Podobné názory sdílí i další obyvatelé, kteří si přišli novou stanici prohlédnout.

Otevření nové policejní stanice v Javorníku

Naplnit tým policistů se zatím nedaří, připouští vedoucí zdejšího územního odboru policie Ludmila Andělová. Výkon proto zajišťují jeseničtí strážci zákona. „Veškerý nábor je teď zaměřen právě na to Javornicko. Z toho důvodu se snažíme lákat i hotové policisty, kteří slouží v jiných okresech a krajích, policisty, kteří dřív nemohli sloužit, protože jsme měli plný stav a chtěli by se vrátit. Města, jako je Javorník, Zlaté Hory, Jeseník nabízejí volné byty právě pro tyto policisty s rodinami,“ popisuje Andělová.

O návrat policistů vedení samosprávy dlouho bojovalo. S výkonem pracovníků bezpečnostní agentury byl starosta Jiří Jura zvolený za Evropské demokraty spokojený, teď už je ale podle něj nemá smysl platit. „Nefungují zde od ledna letošního roku. Náklady na agenturu byly ročně kolem milionu korun,“ přiblížil starosta.

Zatím budou policisté v dvoučlenných hlídkách sloužit ve všední dny přes den a o víkendech zase v noci. Včetně pátků. Režim se ale potřeby může v průběhu času měnit.

autor: aja
Spustit audio