V jednom z nejlidnatějších olomouckých sídlišť se už bude řidičům lépe parkovat

20. květen 2015

S parkováním to budou mít obyvatelé olomoucké Werichovy ulice od tohoto týdne zase o něco lepší. Na sídlišti Nové Sady začne ve čtvrtek fungovat nové parkoviště pro třiapadesát aut i s malou točnou pro záchranku nebo hasičské auto.

„Špatně,“ lakonicky odpověděl na otázku,jak se vám parkuje ve Werichově ulici, jeden z místních - pan Rostislav. A hned dodává: „Lidi nejsou spokojení a parkují třeba až na sídlišti Trnkova nebo na Zikové ulici.“

Třiapadesát nových stání je tak pro místní ten nejlepší dárek. S povděkem ho kvituje i olomoucký primátor za ČSSD Antonín Staněk. Bydlí tu totiž od konce devadesátých let: „Nebyl jsem ten, kdo zadával tuto investici, ta už je z období minulé rady, takže to určitě není tak, že bych si já prosadil opravdu tady této části. Nicméně pro mě, jako dlouholetého obyvatele, kdy tady bydlím od roku 1997, je to obrovská úleva, protože tady určitě vznikne větší množství regulérních parkovacích míst, ale i průjezd sídlištěm bude pro například vozy od technických služeb, sanitní vozy nebo hasičské vozy rozhodně komfortnější než doposud.“

Situace s parkováním tu byla opravdu kritická. Odpoledne se všechna místa pravidelně zaplní do posledního. Nové parkoviště s bezbariérovými úpravami přišlo na necelé tři miliony korun, a to včetně nových kanalizačních vpustí, veřejného osvětlení i vysázených stromů.

Weichova ulice v Olomouci bude mít nové parkoviště

Původně mělo začít fungovat 1. června. Stavebníci si ale o pár dní přispíšili. Od poloviny dubna tady pracovali za obvyklého provozu chodců, popisuje za stavební firmu Ladislav Jančík: „V tomto úzkém prostoru to nebylo jednoduché, ale myslím, že jsme to dokázali ukočírovat. Vytvářely se koridory pro pěší dopravu, chodci byli ukáznění a myslím, že jsme tu stavbu společně zvládli."

Další parkovací místa by měla vbrzku přibýt i v další městské čtvrti na Nové Ulici. V ulici Za Vodojemem by mohlo na třech parkovištích vzniknout 27 parkovacích stání, V Hlinkách pak dalších deset.

autor: bam
Spustit audio