V jesenické průmyslové zóně stojí nová hala. Firma díky rozšíření výroby nabídne nová pracovní místa

28. listopad 2018

Po dvou letech jde stavba nové výrobní haly v jesenické průmyslové zóně do finále. Patří místní firmě, která vyrábí přírodní kosmetiku. Díky větším prostorám a modernějšímu vybavení bude moct znásobit svou produkci a také nabídne nová pracovní místa. Svými náklady dosahujícími k čtvrt miliardě korun je jednou z největších soukromých investic v regionu v posledních letech.

„Tady jsme v budoucí laboratoři,“ říká vedoucí výroby Jana Táborská. Zatím vidíme jen holé stěny. Už brzy by sem ale měli řemeslníci nastěhovat moderní technologii. „Tohle bude vývojová laboratoř. Vyrábíme kosmetické prostředky, doplňky stravy, zdravotnické prostředky, veterinární přípravky,“ vyjmenovává. „Výrobní kapacita naší firmy se touto investicí zmnohonásobí,“ doplňuje ředitel společnosti Rodan Hojgr a vede mě chodbou do další laboratoře, tentokrát analytické.

„Ta farmaceutická výroba je jeden z nejvyšších stupňů kvality výroby, jaké se vůbec v průmyslové produkci používá. Je to taky příslib do budoucna, protože díky této výrobní kapacitě jsme schopni nabídnout zaměstnání lidem s vysokoškolským vzděláním v chemických oborech, což tady v našem regionu neexistovalo,“ uvedl ředitel. Nouzi o odborníky z této oblasti si nepřipouští: „Základní kádr těch odborníků máme, takže ho budeme jenom doplňovat a zatím jsme neměli problém.“

Vedení firmy teď s řemeslníky a dělníky ladí poslední detaily. S úklidem by měli skončit za dva týdny, to se sem začne stěhovat první technologie. Zaměstnanci by se sem měli přemístit do konce roku. Čeká je zásadní změna, protože výroba v nové hale bude podle Rodana Hojgra plně řízená počítačem. „Veškeré řízení výroby bude probíhat pomocí dotykových terminálů, na kterých běží software, který řídí výrobu, říká obsluze, co má dávat do těch výrobků, kolik jakého materiálu, a sleduje celý ten výrobní proces,“ popisuje ředitel.

Výrobu v nové hale bude společnost spouštět postupně. Pokud bude mít dostatek zakázek, je připravena přejít na dvousměnný až třísměnný provoz. Potom by zaměstnala další desítky lidí.

autor: aja
Spustit audio