V Jeseníkách a pod Králickým Sněžníkem očekávají první lyžaře

4. prosinec 2021

V Jeseníkách a pod Králickým Sněžníkem se rozjíždí první lanovky. Lyžovat se bude pod Šerákem a taky v horní části resortu Dolní Morava. Při nákupu skipasů by dospělí měli prokázat svou bezinfekčnost očkováním, nebo proděláním nemoci v posledních 180 dnech. U dětí platí jiná pravidla. Přípravy na zahájení sezony natáčela v nejvyšším moravském pohoří Andrea Švubová.

Provozovatelé horských chat na Šeráku čekají první nadšené lyžaře, mezi nimi je i Martin Bořuta. „Myslím, že přijde dost lidé. Má být pěkné počasí, sníh tam je, kluci skialpinisté určitě nahoru přijdou. Navíc máme swingový večer, takže určitě bude plno,“ těší se Bořuta

Zatím v areálu startují jen víkendový provoz, a to pouze na sjezdovce v horní části nad Čerňavou. Podle ředitelky střediska Karly Treu na ní leží kolem 40 centimetrů sněhu. Na dalších sjezdovkách se neustále pracuje. „Spodní úsek zasněžujeme, tam je zatím málo sněhu. Dojezd úplně roztál, když bylo teplo a pršelo do toho. Když bude mrznout, budeme sněžit, co to dá,“ ujišťuje Treu.

První lyžaře a také dost práce očekává i Svatopluk Pástor z půjčovny sportovního vybavení. „Minulou sezonu se prakticky vůbec nefungovalo, spousta lidí nejspíš nebude mít vůbec nachystané lyže,“ předpokládá.

Lyžařskou sezónu startují i v Dolní Moravě pod Kralickým Sněžníkem, zatím však jen na sjezdovce Slamník. Navíc podle manažera tamního resortu Tomáše Drápala mohou lyžaři počítat se zvýhodněnými cenami za jízdné.

autor: aja
Spustit audio