V Jeseníkách budou soutěžit vojáci

14. leden 2012

Do Jeseníků zamíří na přelomu ledna a února na 60t vojáků, aby zde již tradičně poměřili síly na nejtěžším sportovním armádním klání. Do soutěže s názvem Winter Survival se letos zapojí také borci z Belgie a Polska.

Účastníky závodu čeká přesun horským terénem i nouzová přespání v mrazivé přírodě. Klání se letos koná po 18. Soutěž, která prověřuje fyzickou zdatnost i odolnost vojáků, kvůli extrémní zátěži každoročně vzdává několik účastníků.

Zimní přírodní víceboj se v Jeseníkách uskuteční od 30.1. do 3.2. Během čtyř dnů v rámci mnohakilometrových přesunů budou vojáci zdolávat skalní útvary a ledopád, překonávat říční rokle, zachraňovat zraněného, na lyžích absolvují rychlostní štafety i hod granátem na cíl.

Tradiční soutěž tříčlenných družstev má simulovat činnost vojenské hlídky v neznámém zimním horském terénu. Od závodníků vyžaduje vysokou úroveň individuálních schopností a dovedností, stejně jako týmovou spolupráci. Závod je specifický extrémní psychickou zátěží.

Loni armádní klání vyhrál tým 73. tankového praporu z Přáslavic. Tankisté porazili při náročných soutěžích i předchozí vítěze, kterými byli studenti brněnské Univerzity obrany.

autor: kor
Spustit audio