V Jeseníkách můžou od soboty turisté potkat anděly bílých stop

29. únor 2020

Hluboké otisky bot ve strojově upravené bílé stopě pro běžkaře. Tento nešvar se ode dneška snaží nevšedním způsobem vymýtit v Jeseníkách. Pomocí speciálních hlídek. Jen na území Olomouckého kraje rolbaři upravují přes 300 kilometrů tratí. Jejich údržba stála loni téměř milion a půl korun. Podílejí se na ní obce, hejtmanství a zčásti i podnikatelé. Samotní běžkaři můžou na úpravu stop přispět ve veřejné sbírce.

V Jeseníkách hlídají běžkařské stopy speciální hlídky andělů bílých stop

Strážní andělé bílých stop na sobě budou nosit reflexní vesty s velkým logem na zádech. „Mým úkolem bude chránit běžecké trasy před neukázněnými návštěvníky. Budu se snažit, aby nechodili po běžeckých trasách a chodili podél nich, kde je to pro turisty určené,“ říká Iva Glacová.

Na problém upozorňují i informační cedule. Nešvarem jsou trasy poškozen stopami od turistů. „Lidé vstupují do stopy a nedbají upozornění,“ popisuje David Migal ze sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

„Alespoň minimálně se vnese nějaká osvěta, myslím, že je to hlavně o pravidlech. Lidé by měli být upozorněni na to, jak by se měli chovat,“ ocenil speciální hlídky náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaler.

Některým lidem se nápad naopak nezamlouvá. „S touhle službou nesouhlasím a myslím si, že když někdo chce mít udržovanou běžkařskou trať a chce si tam mít nějaké hlídky, tak ať si tu běžkařskou trať ze svého zaplatí,“ říká pravidelný návštěvník hor a bývalý provozovatel půjčovny lyžařského vybavení na Červenohorském sedle Pavel Straka.

S podobnými reakcemi Iva Glacová v terénu počítá stejně jako její budoucí kolegové. Hlídky jsou připravené jim čelit.

autor: aja
Spustit audio