V Jeseníkách odstartoval v pondělí Winter Survival. Armádní závod simuluje činnost vojenských hlídek v náročném vysokohorském prostředí

Nejvyšší moravské hory Jeseníky opět hostí Winter Survival. Mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji se tentokrát účastní vojáci z celé Evropy. 

Winter Survival je závod profesionálních vojáků, letos i s účastí týmu záložáků. Koná se pravidelně jednou za dva roky a střídá se s letní verzí Summer Survival. Ta se koná v Olomouckém kraji ve výcvikovém prostoru Libavá. Winter Survival letos Univerzita obrany jako hlavní organizátor pořádá už po sedmadvacáté. Během covidu se tato akce nekonala.

Vojáci se do drsného prostředí Hrubého Jeseníku sjíždějí vždy na přelomu ledna a února. V průběhu týdne mají za úkol plnit řadu takzvaných surwivlovin. Co to znamená, vysvětluje ředitel závodu Libor Švec: „Ten závod simuluje bojové aktivity malých jednotek v horských podmínkách. Je to kombinované s takovými outdoorovými adrenalinovými aktivitami a prvky speciální tělesné přípravy a není to pouze o individuálních schopnostech vojáků, ale o týmové soudržnosti, jako všechno v armádě o týmových schopnostech.“

Winter Survival 2024

S jakými podmínkami a překážkami se účástníci závodu Winter Survival musí v Jeseníkách vyrovnat?

Letos to mají vojáci příjemnější, protože v horách teď nejsou extrémní mrazy. Dvě noci musejí strávit venku, v lese bez stanu jen v záhrabech a ve spacácích. Sněhu je v těch vrcholových partiích dostatek, takže závody terénem na skialpových lyžích na Ovčárně proběhly bez potíží. Horší to bylo, když vojáci sjeli s hřebenu do údolí, kde sníh vůbec není. Lyže tedy odevzdali, a ty dlouhé desítky kilometrů musí absolvovat pěšky. Doplatili na to už i někteří účastníci, kteří s tím nepočítali, konkrétně tým z Náměště nad Oslavou. Jejich vojáci mají na nohách klasické kanady. Při jedné z disciplín vojáci svému kolegovi museli boty spravit izolepou, protože podrážka se mu úplně odtrhla. Vojáci v tom ale žádný problém neviděli a říkali, že izolepa spraví úplně všechno a další dva dny pochodu v takto poškozených botách prý nebude problém.

Winter Survival 2024

Novinkami letošního ročníku jsou disciplíny jako třeba slaňování skal, přesun po improvizované lanovce, paměťový orientační běh, ale třeba i střelby z pistolí a z luku, hod nožem nebo sekerou na terč a samozřejmě účastníci musejí zvládnout taky první pomoc.

Průběžně v mezinárodním mistrovství České republiky zatím vedou české týmy.  

Winter Survival 2024
Spustit audio