V Jeseníkách se rozrůstá síť míst vhodných pro parkování karavanů a obytných vozů

10. květen 2021

Obliba dovolených v karavanech a obytných vozech mezi Čechy roste. Pomohla tomu i koronavirová pandemie, kvůli které jsou stále mimo provoz hotely či penziony. Mnohem více aut s místem pro spaní i vaření než v minulosti bylo uplynulou zimu vidět napíklad v Jeseníkách. A v létě jich na horách bude podle vedení Sdružení cestovního ruchu Jeseníky nejspíš ještě víc.

Karavan (ilustrační foto)

Dovolená v zahraničí? Nechceme zbytečně riskovat, říká Michaela Osladilová, která se letos v létě rozhodla místo toho vyrazit se svou rodinou na toulky po Česku. S půjčeným karavanem. „Namířeno máme směrem na Hradec Králové a co se cestou namane. Karavan máme pro tři osoby, jedeme čtyři. Partner má půjčené lehátko a stan ke karavanu. Cestu máme naplánovánu na celkem tři kempy. Ponorky se nebojíme,“ těší se paní Michaela.

Muž a pes u karavanu

Zájem pronajmout si přívěs rok od roku stoupá, pomohl tomu i koronavirus, připouští Radek Kudr z Jeseníku, který vlastní několik karavanů a nabízí je šestou sezónou k pronájmu. O letních prázdninách už je má všechny ze sedmdesáti procent obsazené. „Ještě jsou tam nějaké volné termíny srpnové i červencové, takže zatím ještě je z čeho vybírat. O čtyřosobové mají zájem hlavně rodiny s dětmi. Nabízí plný komfort, má to sdvoje vaření, lednici, toaletu a topení. Trend je stále stoupající. Člověk je nezávislý. Kam dojede, tam dojede,“ říká Kudr.

Zimní kempování v karavanech (ilustrační foto)

I do nejvyššího moravského pohoří dorazí během letní sezóny mnoho lidí s vlastním ubytováním na kolečkách. Někteří podnikatelé jim proto podle ředitele Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Tomáše Raka jdou naproti. „My se na to připravujeme. I díky podpoře Olomouckého kraje vznikají tzv. stellplatzy na různých místech, kde karavany mohou zaparkovat. Je tam přípojné místo na odpady, vodu a elektřinu. Od loňska vznikly místa pro karavany v Lipové-lázních na velkém parkovišti, letos přibude Ramzová, stávající stellplatz je také v Ostružné,“ uvedlů Rak.

Jisté obavy z velkého množství obytných vozů či karavanů mají ale místní ochranáři přírody. Je podle nich možné, že z důvodu nedostatečné kapacity parkovišť budou mnozí řidiči zajíždět do míst, kde správně nemají co dělat.

autor: aja
Spustit audio