V Jeseníkách začíná zimní sezóna. Horská služba varuje před lavinovým nebezpečím

2. prosinec 2021

V Jeseníkách startuje zimní sezona, do běžeckých stop se vydaly první rolby. Do příprav se pustily i lyžařské areály. V nejvyšších partiích hor leží nyní zhruba 35 centimetrů sněhu, horští záchranáři již vyhlásili první stupeň lavinového nebezpečí.

Běžkařské stopy budou na víkend projeté například z Ovčárny na Švýcárnu, podmínky se připravují i v dalších úsecích hor. Lyžařské areály v Branné i v Karlově chtějí spustit vleky příští týden.

„Dnes projíždějí rolby stopu na Švýcárnu, připravují ji již na víkend. Leží nám tady zhruba 35 centimetrů prachového sněhu, je kolem nuly, je mlha a fouká poměrně silný nárazový vítr. Stopy podle mne ale budou super,“ uvedl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Lavinové nebezpečí

První lavinový stupeň z pětibodové škály vyhlásili horští záchranáři dnes. Zatímco v 1300 metrech napadlo během pěti dní okolo 35 centimetrů sněhu, na závětrných lavinových svazích Kotle leží místy až metr.

„Byl jsem v těch jihozápadních svazích Velkého kotle, naměřil jsem tam kolem metru sněhu. Nicméně kompresní testy ukázaly, že stabilní je, ale v tuhle chvíli se to ještě při cestě kolem propadá,“ upřesňuje horský záchranář Ondřej Škovránek.

Lavinové nebezpečí hrozí v místech, kudy nevedou žádné značené turistické stezky. První stupeň vedle Jeseníků vyhlásili záchranáři také v Krkonoších.

autoři: Andrea Švubová , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio