V Jeseníku budou testovat nejmodernější 5G sítě na středních školách, v průmyslu i zdravotnictví

22. červen 2020

Část subjektů, které se v Jeseníku zapojí do testování 5G sítí, už je na ostrý start připravená. Termín spuštění přenosu dat prostřednictvím nejnovější technologie je ale stále nejasný. Podle informací operátora ho ovlivňuje jak koronavirová pandemie, tak odklad aukce frekvencí pro 5G sítě. V Jeseníku si je vyzkouší asi pět partnerů. Podle koordinátora projektu se počítá s vybudováním kampusových sítí v budově každého z nich. Žádné nové vysílače se prý stavět nemusí.

Robotice propadl na jesenickém gymnáziu už nejeden ze studentů. A to zejména díky úspěchům na celosvětové soutěži First Lego league. Teenageři se během několika let zdokonalili v programátorství natolik, že s roboty dokonce secvičili Čapkovo drama RUR. „Jsme uvedeni i na anglické Wikipedii, že jsme zahráli první robotické divadlo,“ potvrdil jeden ze studentů.

Právě tito studenti dostanou šanci osahat si sítě 5. generace a získají tak podle svého učitele informatiky Romana Chasáka vědomostní náskok před ostatními. „5G sítě chceme testovat na robotech a na autonomním autě, v žádném případě to nechceme testovat na studentech,“ přibližuje učitel.

Technologii otestuje i firma Oskar senior, která vyvinula software na podporu péče o seniory v domácím prostředí. Aktuálně ve světě pomáhá asi tisícům lidí, odhaduje majitel společnosti Tomáš Posker. „5G sítě, vzhledem k tomu, že umožňují mnohem větší přenos dat, tak pomohou poskytovatelům péče sledovat mnohem více seniorů,“ přibližuje Posker. Na testování 5G sítí je technologicky připravený. Chce je odzkoušet v jesenickém centru sociálních služeb. „Umístíme k několika klientům několik senzorů a uvidíme, jak to bude fungovat v praxi,“ dodává Posker.

Superrychlé bezdrátové připojení otestují ve městě i další partneři. Jejich nápady mile překvapily i náměstka ministra průmyslu a obchodu Petra Očka. „Je tady vzdělávání, cestovní ruch, péče o seniory a projekt, který je zaměřen na ekonomický rozvoj, tzv. průmysl 4.0. Musím říci, že nás to jako hodnotící komisi tehdy velmi potěšilo, že takové město, které má jedenáct tisíc obyvatel, může mít takto dobře strukturovanou koncepci,“ uzavírá Očko.

Testování 5G sítí v Jeseníku tedy nebude vyžadovat stavbu nových vysílačů. Posílá se infrastruktura stávající.

autor: aja
Spustit audio