V Jeseníku finišují práce na rekonstrukci zadního traktu divadla, prostor bude i pro knihovnu

14. duben 2019

Do konce měsíce skončí v Jeseníku rekonstrukce zadního traktu divadla. Přes léto se do něj přemístí zejména městská knihovna, která už 15 let bojuje s havarijním zázemím. Na stěhování se už pomalu připravuje.

Asi před měsícem nastoupili na stavbu malíři. Ve většině místností už barvu nastříkali, říká Martin Šalík a při tom míchá v kbelíku barvu. „Teď budeme stříkat strop. Naneseme první vrstvu a pak druhou,“ popisuje Šalík.

V Jeseníku finišují s rekonstrukcí divadla

V budoucím hudebním sále jsem zastihla Ladislava Mikulku, který v roli technického dozoru dorazil na jeden z posledních kontrolních dnů. „Ta stavba je dotažena do takové fáze, kdy už jsme spokojeni. Už se vymalovalo, hudební sál máme obložený akustickými obklady,“ popisuje Mikulka, který ze sálu míří se stavbyvedoucím do jiné části budovy, aby se podíval na nové linoleum. „To není lino, to je speciální vinyl do dětské knihovny, aby na něm děti mohly i sedět, je to sametový vinyl,“ přibližuje Mikulka.

Stavbyvedoucí Vlastimil Riedl vzápětí popisuje, jaké práce ještě řemeslníky čekají. „Zbývají dodělat podlahové krytiny, kompletace svítidel, zabezpečovací techniky, doplnění audiovizuální techniky a tak,“ popisuje stavbyvedoucí.

V Jeseníku finišují s rekonstrukcí divadla

Na stavbě se vystřídalo asi 300 dělníků. Původně měla skončit loni na podzim. Z objektivních důvodů ale radnice podle vedoucího oddělení rozvoje a investic Jiřího Uhra termín dvakrát prodloužila. „Hlavním důvodem prodloužení byla celá řada změn v projektové dokumentaci,“ přibližuje Uher.

V Jeseníku finišují s rekonstrukcí divadla

Pod domem chyběly klasické základy a firma jej proto musela neplánovaně podepřít pilíři.
„Protože jsme se při výkopu výtahové šachty dostali pod základovou spáru objektu, tam jsme zjistili, že tam nejsou základy ale jen štěrkoviště,“ uzavírá Uher.

Řemeslníci by měli zadní trakt divadla opustit na konci dubna. Pak se začne budova vybavovat nábytkem. Knihovna se podle jejího vedení přestěhuje v půlce června.

autor: aja
Spustit audio