V Jeseníku si můžete vyzkoušet tradiční lukostřelbu v novém výcvikovém centru pro lukostřelce

21. září 2019

Výroba tradičních luků zabere hodiny precizní práce. Každý je originál a svým způsobem i umělecké dílo. Své o tom ví Jaroslav Kejval z Jeseníku, který luky a šípy vyrábí. Nově nabízí zájemcům si je otestovat v tréninkovém centru. Vyzkouší si v něm tzv. 3D lukostřelbu.

S lukostřelbou se Jaroslav Kejval seznámil v roce 1996 ze záznamu z olympijských her v Atlantě. K té tradiční přičichl asi o pět let později, kdy si v lese z kousku dřeva vyrobil svůj první vlastní luk. Nakonec se rozhodl v oboru podnikat. První luky se šípy začal vyrábět v garáži. Teď má halu v jesenické průmyslové zóně. A to i přes to, že největší zájem už dávno opadl. „Po naplnění produkce do jednotlivých obchodů došlo k podstatnému snížení výroby. Teď už se doplňují jenom stavy,“ říká Jaroslav Kejval.

Jaroslav Kejval se rozhodl tradiční lukostřelbu ještě více zatraktivnit a postavil přímo před halou výcvikové centrum. Před námi je asi dvacítka maket zvířat v životní velikosti.
„Pro potřeby testování luků jsme si postavili střeleckou věž, abychom dobře simulovali výstřely z posedu. Přijdou lidé, kteří v životě nedrželi luk. Na pravé straně máme takové ohrazení, kde je taková tréninková stěna, kde se střílí vyloženě do plachty. Zákazník si vezme luk, musí se naučit správný pohyb a nesmí být na začátku frustrován tím, že by měl něco trefovat,“ uzavírá Kejval, který výcvikové centrum plánuje otevřít v sobotu. Začátečníkům se střelbou pomůžou i zkušení lektoři.

autor: aja
Spustit audio