V Jeseníku vznikne expozice čarodějnických procesů

3. červen 2011

Vlastivědné muzeum Jesenicka ji umístí v dosud nevyužívaných sklepních prostorech Vodní tvrze. Návštěvníci v ní najdou informace na panelech, audiovizuálního průvodce ve všech světových jazycích i mučicí nástroje. Náklady se odhadují na 8,5 milionu korun.

Kraj vypsal výběrové řízení na dodavatele, nabídky přijímá do 25. června. Bude nutné zrekonstruovat sklepní prostory, vybudovat v nich osvětlení, ozvučení, zhotovit figuríny a repliky spojené s čarodějnickými procesy, které si na Jesenicku v letech 1622 až 1684 vyžádaly 250 lidských životů.

Je to lákavé téma, které však není příliš zpracováno z odborného hlediska. Dosud o čarodějnických procesech na Jesenicku pojednává pouze jedna odborná kniha. Historici přinesou i nové informace, musí studovat prameny, které jsou většinou umístěny v polské Wroclawi.

Expozice bude pojata moderním způsobem, nebude chybět audiovizuální technika, audio průvodce či informace na panelech. Lidé uvidí i ukázky mučicích nástrojů. Pro badatele bude připraven počítač pro zpracování informací.

Práce by měly být zahájeny letos v srpnu a dokončeny v prosinci. Muzeum očekává, že výstava vzbudí velký zájem veřejnosti.

autor: kor
Spustit audio