V Jizerských horách přibývá vlků, potvrzují lesníci, ochranáři i zoologové. Člověku se šelma vyhne, ublíží ale hospodářským zvířatům

12. září 2021

Čím dál více vlků se pohybuje v Jizerských horách a jejich podhůří. Zatímco ještě před několika lety se tam občas lesními houštinami mihla osamocená šelma, teď je možné podle lesníků a ochranářů spatřit i celé vlčí smečky. Jsou to plachá zvířata a k lidem se nepřibližují, i když už se pohybují i nedaleko obydlených lokalit. Nebezpečí představují jen pro hospodářská zvířata.

Vlk je plachá šelma, lidem se snaží vyhýbat...
Maritn Pudil, zoolog

Lesní správce Václav Vacek se pohybuje v rámci svojí práce po lesích už dlouhou řadu let. Sám tedy dobře vnímá, že vlků přibývá. Pozorují to i další jeho kolegové, myslivci a revírníci, na číhané často vidí už nejen vlky coby jednotlivce, ale zahlédnou je občas i v menších smečkách. A podle ochranářů i lesníků přibývá také vlčích lehanišť.

Čtěte také

„Výskyt vlků tady monitorujeme víc než 4 roky, každý rok je monitoring častější. Monitorujeme je na základě nahodilých pochůzek, nebo se vlci objevují na fotopastích. Kolik vlků se v Jizerských horách a podhůří pohybuje přesně, ale není možné určit,“ vysvětluje Václav Vacek.

Některé obce, například Hejnice, už v minulosti obyvatele varovaly, aby byli ostražití, že vlka mohou zahlédnout. Stát se to může, ale podle zoologa Martina Pudila je vyloučené, že by vlk člověku ublížil.

„Vlk je plachá šelma, samozřejmě se prostě občas dostane do situace, kdy nemá zbytí a musí proběhnout okrajem vesnice, nebo když se nedávno stalo to, že vlk potřeboval překonat údolí Smědé, tak prostě musel proběhnout zástavbou, protože tam je ta zástavba vlastně nepřerušená,“ vysvětluje.

V horách a v podhůří se čas od času za soumraku a po setmění ozývá vlčí vytí. Ani to ale nemusí obyvatele nebo výletníky prý děsit. „Vlk se vždycky snaží skrýt a lidem se vyhýbat,“ dodává Martin Pudil.

Nicméně ublížit vlci umějí, zabíjejí hospodářská zvířata. Nejen podle statistik za kompenzace pro poškozené hospodáře je jasné, že vlků přibývá. Vůbec poprvé platil Liberecký kraj zemědělcům odškodné v roce 2015; tehdy to bylo jen 6 tisíc korun. O dva roky později už 120 tisíc, a v roce 2020 už to bylo 309 tisíc. Nejčastěji za zabité ovce.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.