V Kobylé nad Vidnavkou mají nový vodovod. Vodu ve studních před lety znehodnotila povodeň

28. červenec 2017

Léta museli kupovat balenou vodu, případně si vozili vodu od známých a sousedů v barelech. Jejich studny jim totiž v roce 2009 znehodnotily povodně. Teď se ale lidé z dolní části Kobylé nad Vidnavkou konečně dočkali kvalitní pitné vody. Problém vyřešil nový vodovod.

Manželé Boškovi se léta spoléhali jen na svou studnu. Vodu v ní ale v před osmi lety kontaminovaly povodně, nepomohlo ani důkladné čištění. „Po trojnásobném čištění byla pořád závadná a hygienická stanice ji nedoporučila pít. Časem si na tu vodu zvyknete, ale kdyby se jí napil cizí člověk, tak nevím, jak by ji snesl,“ říká Ladislav Boško.

Dnes už pouští Dana Bošková vodu z kohoutku bez váhání. Ochutnává ji a do široka se usmívá: „Je to rozdíl. Je mnohem chutnější. V této není nic cítit.“ Sotva se rodina připojila k novému vodovodu, pustila se paní Bošková do zavařování.

Asi o půl kilometru dál bydlí Oluše Popelková. Její rodinu trápily problémy s vodou ještě déle. I ona měla kontaminovanou studnu, a nakonec o vodu přišla vlivem dlouhotrvajícího sucha úplně. „Museli jsme se chodit koupat k zeti do práce, místní nám pomáhali s praním prádla. Vodu jsme si museli vozit, byli jsme úplně na suchu. Bylo to kruté,“ vzpomíná.

S připojením k vodovodu proto vůbec neváhala, stejně jako většina ostatních sousedů. Proč na něj museli tak dlouho čekat, zdůvodňuje nezávislá starostka obce Zuzana Jochmannová: „Vyjednávání trvalo asi tři roky. Při projektování zemřel jeden z navrhovatelů, podlehl smrtelnému úrazu. Než jsme se dostali ke stavebnímu povolení, uplynuly čtyři roky. Další čtyři roky jsme se snažili sehnat peníze.“

Nový vodovod v délce tří kilometrů přišel na 6,5 milionů korun. Většinu pokryla dotace.

autor: aja
Spustit audio