V Kojetíně mizí litinové kanalizační poklopy. Strážníky opakovaně zaměstnává jeden recidivista

21. červen 2021

Čekání na neštěstí. I tak popisují situaci v Kojetíně na Přerovsku pracovníci městské policie, kteří se potýkají podle svých slov s neustálými přestupky jednoho recidivisty. Aktuálně se údajně zaměřil na litinové kanalizační poklopy. Případem jejich častých krádeží se zabývají i republikoví policisté.

Kojetínský strážník Kamil Frej ukazuje poklop kanálu

„Tady zrovna vidíme, jak na Palackého ulici jde dotyčný muž s dětským kočárkem, vedle něho jeho syn a vezou něco těžkého,“ s Kamilem Frejem strážníkem městské policie v Kojetíně se díváme na záznam z městského kamerového systému. „Po přiblížení vidíme, že se jedná o kanalizační poklop,“ pokračuje Frej.

V tomto případě poklop strážníci zachránili. Několik dalších se ale už najít nepodařilo. „Není možné to zpeněžit, protože kanalizační kanály se nevykupují. S tímto člověkem máme jenom za květen třináct případů, za červen zatím jedenáct,“ dodává strážník.

Čekat na nešťastnou náhodu ale odmítá nezávislý starosta Kojetína Leoš Ptáček. „Jsme z toho otrávení, protože 80 procent času městské policie znamená jedno příjmení. Je to trapné,“ popisuje starosta.

Policie se krádežemi poklopů zabývá. „Případ je stále v šetření, konzultujeme ho se státním zastupitelstvím. O jeho ukončení bude rozhodnuto v nejbližší době,“ potvrzuje mluvčí Miluše Zajícová.

Muž tak zůstává na svobodě. Vyšetřovatel návrh na vzetí do vazby nepodal. „Myslím si, že společenská nebezpečnost je vysoká právě v tom, že člověk, který je neustále pod vlivem návykových látek, je naprosto nečitelný. Jestli je tato společnost nastavená tak, že musíme čekat až způsobí něco závažného, tak já se s tím ztotožnit nemohu,“ reaguje starosta Ptáček.

autor: kra
Spustit audio