V Kopřivnici začne stavba depozitáře pro Slovenskou strelu

24. září 2019 08:48

Stavba depozitáře, v němž bude po rekonstrukci umístěn legendární železniční vůz Slovenská strela, začne v Kopřivnici na Novojičínsku počátkem října. Tento měsíc společnost Tatra Trucks vybrala zhotovitele, firmu PS Brno. Stavba depozitáře by měla být hotova za rok.

Restaurátorské práce na rekonstrukci vlaku jsou zhruba v polovině. „V tuto chvíli je vlak rozebrán na jednotlivé součástky a opravená skříň vozu je natřená základovým nátěrem. V další fázi tedy budeme opravené součástky postupně skládat dohromady,“ uvedl tatrovácký koordinátor restaurátorských prací Jiří Střecha.

Čtěte také

Také rekonstrukce Strely by měla být hotova nejpozději za rok. „Za hezkého počasí bude moci vůz z depozitáře povyjet, při zvláštních příležitostech bude dokonce schopen absolvovat cestu na veřejné železnici,“ uvedl mluvčí automobilky Tatra Trucks Andrej Čírtek.

Depozitář bude stát před novým technickým muzeem automobilů Tatra, které letos v létě začal budovat kraj. V muzeum se změní hala bývalé slévárny. Pozemek s halou Tatra Trucks kraji darovala. Automobilka do nových prostor umístí sbírku unikátních vozidel, pro které dosud nebylo místo. Muzeum bude pobočkou Muzea Novojičínska, které je příspěvkovou organizací kraje.

„Předpokládané otevření nového muzea je stanoveno na začátek roku 2021 s tím, že stavební práce by měly být hotovy do konce příštího roku,“ uvedl ředitel pro správu a administrativu společnosti Tatra Trucks Jan Jurkovič. Přilehlé pozemky Tatra darovala městu, které je upraví jako veřejné prostory navazující na nové muzeum a depozitář.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související