V Kralicích na Hané už nebude automat na čerstvé mléko. Jeho provozovatel končí s chovem dojnic

8. říjen 2022 13:25

V pátek naposledy si lidé mohli koupit čerstvě nadojené mléko v automatu v zemědělském areálu v Kralicích na Hané na Prostějovsku. Jeho majitel kvůli rostoucím cenám energií a dalších nákladů oznámil, že končí s chovem dojnic a tím pádem i s provozem oblíbeného mlékomatu.

Podle majitele Kralického Dvora Jana Gottwalda tady mlékomat fungoval zhruba dvacet let. Využívali ho lidé z širokého okolí. „Nejenom místní. Jezdí sem z Kojetína, z Prostějova, z Olomouce. Kdo jede kolem, tak se většinou zastaví,“ uvádí Gottwald.

Zrušení mlékomatu je vyvrcholení předchozích omezení

Kvůli zvyšujícím se nákladům na energie a provoz ale jeho podnik postupně v tomto roce musel omezit chov dojnic a teď zruší i samotný mlékomat. „V červnu jsme omezili provoz na dojení kvůli elektřině. Vytáhl jsem si pár faktur, kde je vidět, že mezi prosincem a lednem je čtyřnásobný rozdíl,“ popisuje majitel s tím, že zatímco loni za elektřinu platil 15 tisíc měsíčně, letos už se dostal na 60 tisíc. „Energeticky náročná je tedy výroba toho mléka, ohřev vody, chlazení mléka, svícení, topení atd. Plus samozřejmě narůstající veterinární úkony. Jedno s druhým to tak k tomu dospělo,“ dodává Gottwald.

Pro čerstvě nadojené mléko tak lidé budou muset jezdit jinam. Mlékomat provozuje například nedaleká Zlatá farma ve Štetovicích nebo Zemědělské družstvo v Němčicích nad Hanou. Podle jeho předsedy Zdeňka Zdráhala je mlékomat i kvůli současné situaci prodělečný, rušit ho ale kvůli zákazníkům nechtějí.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio