V Královéhradeckém kraji podle statistiků stoupla produkce masa. Farmáři vidí situaci jinak

5. březen 2013

Po letech kontinuálního poklesu loni stoupla v Královéhradeckém kraji produkce masa. Alespoň to vyplývá z čísel Českého statistického úřadu. Zemědělci ale říkají, že se jedná jen o krátkodobý výkyv. Podmínky pro české zemědělce se prý nezlepšují a chovů prasat a skotu stále ubývá.

Farmáři v kraji podle statistiky vyprodukovali v minulém roce 19,6 milionu kilogramů masa. Meziročně se jedná o tříprocentní nárůst.

„V předchozích letech naproti tomu výroba masa v kraji meziročně klesala. Rok 2012 se v kraji vyznačoval jak nárůstem výroby hovězího o 8,8 procenta, tak vepřového masa o 1,5 procenta," upřesňuje Věra Varmužová z Českého statistického úřadu v Hradci Králové.

Podle zemědělců se ale jedná o statistický výkyv. Například společnost Agro Jaroměř drží chovy skotu jen díky dotacím na louky.

„Dá se říct, že celkem máme 80 až 90 kusů velkých dobytčích jednotek, ale o byznysu se tady mluvit nedá. My to děláme jenom proto, že máme asi 170 hektarů luk, takže ty louky dobytku zkrmujeme. V současné době se to ekonomicky blíží nule, ale je tam prodělek," říká jednatel společnosti Jaroslav Vojtěch.

Ještě horší je podle něj situace u vepřového - farmáři v Královéhradeckém kraji ho v minulém roce dodali na jatka o 12 milionů kilogramů méně než v roce 2000.

„Je to všechno o dotacích v České republice. V minulosti dotace do živočišné výroby byly velmi mizerné a věřím, že v novém platebním období Evropské unie naše republika přistoupí k vylepšení dotační politiky do živočišné výroby," podotkl Vojtěch.

Právě o dotacích pro zemědělce se teď v Bruselu vyjednává.

Spustit audio