V Kraslicích a Lubech v dubnu končí dětský lékař, náhrada za něj není

8. březen 2024 08:00

Bez pediatra zůstanou od dubna Luby u Chebu a část dětských pacientů v Kraslicích. Lékařka tam končí a náhrada zatím není.

Problémy s nedostupnou lékařskou péčí v příhraničí Karlovarského kraje nadále rostou. Bez pediatra zůstane od dubna město Luby na Chebsku. Lékařka měla na starost i část pacientů v Kraslicích.

Najít nového doktora se většině rodičům nedaří. Někteří z nich už kontaktovali pediatry z jiných měst, ty ale mají většinou plnou kapacitu a nové pacienty neberou.

Čtěte také

V Kraslicích sice jeden pediatr zůstane, ale i ten je v důchodovém věku. Podle starosty Jan Šimka město moc možností jak nalákat nové lékaře nemá, ti totiž v příhraničních oblastech většinou nechtějí ordinovat.

Třeba Kraslice proto souhlasí s projektem, kdy by lidé využívali lékařskou péči v Německu. Tuto možnost řeší radnice v Aši. Z Kraslic by mohli lidé jezdit do šest kilometrů vzdáleného Klingenthalu.

Podle ministerstva zdravotnictví je na zdravotních pojišťovnách, aby zajistily dostupnou péči. V budoucnu by tak měly uhradit mzdu začínajícímu lékaři, kterého zkušený doktor zaučuje před atestací. Platilo by to právě pro regiony, kde je lékařů málo. Teď to funguje tak, že začínajícího lékaře si zaučující doktor platí sám.

Spustit audio

Související