V Krnově dnes startuje Závod míru pro cyklisty do 23 let. Do Jeseníků dorazili i závodníci z USA

31. květen 2018

Prologem v Krnově dnes v podvečer startuje Závod míru pro cyklisty do 23 let, který se zařadil mezi nejprestižnější podniky svého druhu. I proto na něj míří špičkové týmy z celého světa, nechybí ani delegace z USA.

Jsme v kanceláři závodu, jejíž šéfovou je Lenka Sentivanová. Zatím se usmívá. „Tady v kanceláři závodu je místo pouze pro úsměv, vlídnou náladu a pohodu,“ říká.

Na místo dorazil i ředitel závodu Jaroslav Vašíček. „Nachystej mi seznam, kde kdo dnes bydlí. Už o tom trochu ztrácím přehled,“ obrací se k Lence Sentivanové. Ta mu seznam podává a vzápětí jí zvoní telefon.

„Ahoj Aleši, máš ten antidoping? Výborně, potom předat mně osobně,“ pronese do sluchátka. Dle hovoru je jasné, že cyklisti podstoupí i nějaký test.

„Přijede mezinárodní antidopingový komisař a my jako pořadatel jsme povinni mu vytvořit podmínky, sehnat materiál a prostory k tomu, aby proběhly antidopingové odběry. Jsme na to zvyklí, je to součást všech světových závodů. Zatím jsme čistí, zatím i přepadovky dopadly dobře,“ komentuje Sentivanová.

Poslední trénink před závodem

Před jesenickými lázněmi jsem narazila na tým USA. Cyklisté se připravují na poslední trénink. Mezi prvními přichází Connor Shank a jak říká, prostředí Jeseníků je pro něj velmi příjemné, ale zároveň těžké: „Je to tak, už jsem tu byl minulý rok. Každá etapa je pro mě velmi náročná a i letos je to velká výzva.“

Kola, bidony, vše už je připraveno

Cyklisté si během závodu musejí i odpočinout. Proto je tu s nimi fyzioterapeut Patrik Ratajčík, který je průběžně masíruje. Jak ale říká, občas by potřeboval masáž sám.

Závodníky čekají celkem čtyři etapy, ta poslední bude zřejmě nejnáročnější. Cyklisté během ní budou zdolávat převýšení zhruba 4000 metrů.

autor: aja
Spustit audio