V leteckém muzeu Jana Kašpara v Pardubicích uvidíte staré stroje. A budete mít možnost se i proletět

17. duben 2022

Kdo má rád historii letectví anebo by se třeba chtěl jenom virtuálně proletět, měl by zavítat do Leteckého muzea Ing. Jana Kašpara v Pardubicích. Jan Kašpar patří mezi nejslavnější pardubické rodáky. A byl to právě on, kdo v roce 1911, jako první český aviatik, uskutečnil slavný let z Pardubic do Velké Chuchle.

Expozice leteckého muzea se nachází v autentických prostorách, v hangáru na okraji areálu civilního pardubického letiště. Budova pochází z roku 1932 a zakladatelé muzea jí vrátili její historickou podobu právě z této doby.

V expozici se seznámíte hlavně s osudy prvního českého aviatika a pardubického rodáka Jana Kašpara, ale také s historií letectví Pardubicka, včetně etapy působení německé Luftwaffe na místním letišti během druhé světové války. V muzeu se dozvíte také celou řadu zajímavostí o civilním i vojenském letectví současnosti.

Jediná funkční replika na světě

Dominantou expozice je bezesporu historický letoun Blériot XI. Jde o funkční repliku francouzského letadla, které si Jan Kašpar koupil a upravil. Právě s Blériotem absolvoval slavný let z Pardubic do Velké Chuchle. 13. května 1911 překonal vzdálenost 121 kilometrů za 92 minut. Vystavené letadlo je jedinou funkční replikou nejen v Česku, ale i na světě. Jako jediný Blériot v uspořádání s řadovým motorem.

Podle slov spoluzakladatele muzea Martina Kindernaye paradoxně nebylo největším problémem letadlo postavit, ale získat pro něj letecký průkaz a sladit vše se současnými předpisy tak, aby stroj mohl každý rok létat na Aviatické pouti v Pardubicích.

Do tohoto historického jednoplošníku můžete usednout a vyfotit se

V expozici leteckého muzea si můžete prohlédnout také další unikátní stroj, jedinou letuschopnou repliku letounu Wright 116, který se 17. prosince 1903 navždy zapsal do historie letectví. Děti určitě potěší barevná replika německého pozorovacího a bombardovacího letounu z první světové války, ve které se mohou vyfotit.

V muzeu můžete vstoupit přímo do trupu amerického bombardéru B17 z období druhé světové války a sledovat unikátní historický dokument, černobílý film z roku 1944, který natočili američtí piloti a který zachycuje z výšky Pardubice, které byly tehdy bombardovány.

Trup amerického bombardéru Boeing B-17G

Virtuální realita z dvouplošníku i stíhačky

Letecké muzeum pro návštěvníky připravilo konstruktérský koutek, kde si mohou zkusit vytvořit třeba žebro letadla a osahat si konstrukční materiály. Anebo se převléknout do dobového oblečení pilotů, usednout do letadla a pořídit si hezkou fotku.

Jedním z největších lákadel muzea je ale určitě letecký simulátor a virtuální realita. Stačí usednout do imaginárního kokpitu, ale zároveň vlastně na skutečné sedadlo letounu MIG 15. Vybrat si můžete z dvaceti typů letadel, se kterými se chcete proletět, od stíhacího dvouplošníku z první světové války až po nejmodernější americké stíhací letouny.

Detail funkční repliky Blériotu Jana Kašpara

V muzeu teď vznikla také nová část výstavy, expozice ukrajinských pilotů. Můžete se v ní podívat na modely letadel, které používá ukrajinská armáda. Průvodci muzea navíc prohlídku doplní o osobní příběhy pilotů, kteří bojují za svou vlast. Pokud se do Leteckého muzea Ing. Jana Kašpara v Pardubicích chcete vypravit, využijte rezervační systém na jeho webových stránkách.

Spustit audio