V liberecké nemocnici otevřeli Ambulanci onkologické prevence, lidé už se můžou objednávat

10. září 2021 10:26

Lidé, kteří mají obavu z onkologického onemocnění, nebo mají k němu rodinné předpoklady, se můžou od září v liberecké nemocnici objednávat do Ambulance onkologické prevence. Lékaři jim zajistí sérii vyšetření.

V Česku přibývá pacientů, kteří se od lékaře dozvědí špatnou zprávu, že mají rakovinu. Podle zdravotníků tomu napomohla i epidemie koronaviru, kdy se mnozí lidé báli do nemocnic kvůli riziku nákazy.

Čtěte také

Například u rakoviny plic vzrostl počet diagnóz pokročilejších stádií. Liberecká nemocnice tomu chce předcházet. Jako čtvrtá nemocnice v Česku proto otevřela Ambulanci onkologické prevence. Lidé, kteří se nemoci obávají a chtějí znát svůj zdravotní stav, se tam už můžou na sérii vyšetření objednávat.

Zájemce se může každý čtvrtek od 8 do 15 hodin objednat telefonicky. Pak ho čeká pohovor s lékařem a samotná vyšetření.

„Bude to celá paleta základních biochemických vyšetření, včetně nádorových markerů krevního obrazu. U žen to bude mamografie a ultrazvuk prsu. U obou pohlaví pak ultrazvuk břicha a rentgen plic a také vyšetření na okultní krvácení,“ popsal přednosta Komplexního onkologického centra liberecké nemocnice Jiří Bartoš.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související