V Libereckém kraji začala sezona pálení ovoce. Kvůli špatnému počasí letos se zpožděním

15. září 2021 14:38

Pěstitelské pálenice v Libereckém kraji začaly zpracovávat destiláty z bobulovin a meruňek. Hlavní sezóna pálení ale teprve začíná, letos kvůli špatnému počasí se zpožděním.

Lidé zatím do palíren navozili letní ovoce, převážně ryngle, třešně, višně, meruňky nebo první rané švestky. Z těch už je většinou vyrobená pálenka. Každý rok je skladba ovoce odlišná. Hodně záleží na počasí a tom, co se urodí.

Švestek je letos míň a dozrává to trochu později než loni. Když se to dá porovnat s tou loňskou sezonou, tak je to o čtrnáct dní všechno později. Pro tento kraj je typická sllivovice a hruškovice, popsal Martin Sysel ze společnosti Stará dáma v Křižanech na Liberecku.

Některé ovoce navíc polde výrobců destilátů není tak kvalitní jako v minulých letech. Podle Ondřeje Dlaboly z moštárny a pálenice ve Svijanském Újezdě na Liberecku je třeba vodnaté a málo sladké, protože letos bylo málo slunných dní. 

„Třeba hrušky rané, ty jsou prakticky k ničemu, to je jen hmota bez chuti. Třešně a višně dopadly docela dobře, překvapivě na to, jak bylo špatné počasí. A u jablek uvidíme, jak to dopadne,“ přiblížil Ondřej Dlabola.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související