V Libině začíná půlroční uzavírka silnice, auta ani autobusy tudy neprojedou až do podzimu

30. duben 2019

Komplikace čekají ode dneška řidiče i cestující autobusem na trase mezi Šumperkem a Uničovem. Kvůli rekonstrukci zhruba tříkilometrového úseku silnice v Libině začíná její úplná uzavírka. Auta ani autobusy tudy neprojedou až do podzimu.

Se starostou Libiny Alešem Skálou zvoleným za TOP 09 právě stojíme nedaleko centra obce, kde úplná uzavírka začíná.

„Nacházíme se v části, kde budou největší úpravy vozovky. Celá silnice se bude muset odfrézovat až do hloubky 60 centimetrů a potom se bude dávat nový koberec. Krajnice jsou spadené, jsou tady různé prohlubně. Už to nevyhovuje tomu, aby tady mohla auta bezpečně jezdit," přibližuje Skála.

Řidiči osobních aut budou muset při cestě mezi Šumperkem a Uničovem využívat zhruba o deset kilometrů delší objízdnou trasu přes Václavov u Oskavy.

Nákladní vozidla si pak zajedou až do Rýmařova. Jak připomíná starosta Libiny, omezení se výrazně dotknou i autobusové dopravy. „Dopravci se snažili nějakým způsobem spoje zkoordinovat, ale u všech spojů to nevyšlo. Šumperský spoj pojede maximálně do Dolní Libiny, tam se otočí a pojede od domova důchodců zpět směrem na Oskavu. Uničovský spoj pojede před Dolní Libinu, kde bude mít jedinou zastávku a bude pokračovat na Václavov,“ říká starosta Skála.

Rekonstrukce průtahu Libinou by měla být hotová v listopadu. „Celkový úsek opravy je přibližně 3,2 kilometru. Zde bude provedena obnova celého souvrství vozovky. Celkové náklady na stavbu počítáme na přibližně 42 milionů korun bez DPH,“ říká technický náměstek správy silnic Olomouckého kraje Ivo Černý.

Dopravu na Šumpersku aktuálně komplikuje i uzavírka v Úsově. Ta potrvá do konce června.

Spustit audio