V lidové hudbě je největší pravda, říká Gejza Bendig z kapely Terne Čhave

Romská kapela Terne Čhave působí na české hudební scéně přes tři dekády. Během mnoha turné koncertovala nejen u nás, ale po celé Evropě. V sobotu vystoupí v rámci Dnů evropského dědictví na olomouckém Horním náměstí. Terne Čhave vydali pět desek a za jednu získali cenu Anděl v kategorii world music.

Terne Čhave

„Když se scházely naše rodiny, tak se hrálo. Pro mě to byl velký zážitek slyšet dědu, který vzal housle a jenom tak brnkal a babička zpívala. Hraju už spoustu let, ale větší hudební zážitek jsem ještě nezažil. To je síla lidového umění, “ vzpomíná v rozhovoru muzikant kapely Gejza Bendig.

Přestože svoji tvorbu obohacují o mnoho hudebních vlivů, základ je pořád v romské lidovce. „Myslím, že tam toho zůstává hodně. Na první pohled si všimneš textu, protože zpíváme v romštině, ale máme tam i ty harmonie, jsou tam dané. To, že použijeme jiné rytmy, nebo bubeník hraje moderněji, protož je jazzman a zahraje cokoliv…máme tam toho romství hodně. Já prostě hraju na kytaru jinak, než když hraje rockový kytarista, náš basista hraje jinak…samozřejmě ta kapela zní trošku tvrději, je to takové ska. My tomu říkáme Rom’n’roll,“ říká Gejza Bengig.

Jak se měnila v průběhu let jejich hudba a jak zní Terne Čhave dnes? O tom si s Gejzou Bendigem povídala Petra Ševců.

autor: Petra Ševců
Spustit audio