V Lipníku začíná tradiční výstava Kov ve městě

29. červen 2022 11:00

Výklady některých obchodů v centru Lipníku nad Bečvou na Přerovsku zaplnily plastiky uměleckých kovářů. Lidé si je můžou prohlédnout v rámci výstavy Kov ve městě, která začíná ve středu odpoledne. Expozice zahrnuje zhruba tři desítky prací z depozitáře nedalekého hradu Helfštýna. Jejich autory jsou kováři z Česka, Slovenska, Ukrajiny či Itálie.

Kov ve městě - sochy ve výkladech obchodů

S Věrou Rakovskou z lipenského městského úřadu se vydáváme na procházku centrem Lipníka. „Nacházíme se u turistického informačního centra, což je takový dominující prostor spolu s výlohou vedlejšího obchodu. Je to taková malá hra, kdy návštěvník lipenského náměstí musí bedlivě sledovat výlohy, aby se mu podařilo například kovaný zip, který je v obchodě s textilem. V prodejně obuvi se nachází kovaný střevíček, v květinářství kovaná kytka. Cílem bylo tematicky propojit sortiment, který se v obchodech prodává, s exponátem.“ přiblížila Rakovská.

Kovaný asi půl metru vysoký bodlák je i ve výkladu květinářky Michaely Konvičné. „Myslím si, že je to super nápad. Určitě to oživí prodej. Náramně se to sem hodí,“ popsala květinářka.

Celkem šest exponátů je vystaveno také ve výloze informačního centra a drogerie. „Tím že obsah těch prostor není úplně daný, tak jsme si mohli dovolit být trochu svobodnější. Třeba do drogerie jsme osadili témata spojená s ženstvím a milostným světem, takže to bude pro návštěvníky takové koukavé,“ dodává kurátor výstavy Jan Lauro.

Výstavu Kov ve městě si lidé můžou prohlédnout až do konce září.

Spustit audio