V Líšné hledají kandidáty pro dodatečné volby. Teď obec povede úřednice ministerstva vnitra

29. září 2022 13:50

Obyvatelé Líšné na Přerovsku se snaží sestavit kandidátku pro dodatečné komunální volby. V pátek a sobotu ve vesnici volby nebyly, protože nikdo nepodal kandidátku. Vedení obce proto převzala úřednice ministerstva vnitra Věra Stojanová.

Čtěte také

„Musela jsem přebrat obec typu obecní úřad, razítka, dokumenty, majetek… Je toho hodně,“ říká Věra Stojanová, která je novou správkyní obcí. Obec povede až do dodatečných voleb. „Nejen to až do ustavujícího zasedání nového zastupitelstva,“ upřesňuje.

Není to pro ni žádná nová situace, tuhle funkci už vykonávala několikrát. „Už je to moje třetí působení na obci. V roce 2010 jsem dělala správce obci Sobíšky a v roce 2016 po optimalizaci vojenských újezdů jsem dělala správkyni obci Kozlov,“ dodává.

Úřednice ministerstva bude zodpovědná za běžný chod obce 

Samotnou státní správu bude obci zajišťovat přerovský magistrát. Věra Stojanová jako správkyně bude zodpovědná za běžný chod obce. „Aby fungovalo osvětlení, vyvážel se odpad, přijímání pošty, vyřizování žádostí…,“ vyjmenovává.

Michal Šamárek pomáhá sestavit seznam lidí, kteří chtějí pracovat pro obec. „Kandidáti se pořád formují, zatím si myslím, že je to pořád otevřené a pak ve větší skupině se rozhodne, kdo by byl nejvhodnější a který by ten tým vedl. Momentálně to jsou jen nástřely a ti lidé nemají představu o tom, co to obnáší,“ tvrdí Šamárek. Eva Rácová se chce taky zapojit. „Je potřeba aby se ta obec spojila a šli do toho všichni společně,“ vyzývá.

„Pokud se to nepodaří, tak bude správce obce pokračovat ve své funkci až do té doby, dokud se to podaří.“
Věra Stojanová z ministerstva vnitra

Termín dodatečných voleb stanoví ministerstvo vnitra, konat by se měly v průběhu ledna. Líšná tak musí svoji kandidátní listinu odevzdat na pověřený úřad nejpozději 66 dní před jejich konáním. „Pokud se to nepodaří, tak bude správce obce pokračovat ve své funkci až do té doby, dokud se to podaří,“ vysvětluje Věra Stojanová z ministerstva vnitra. Stejný scénář nyní čeká dalších 10 obcí v Česku, kde se stejně jako v Líšné uplynulý víkend nekonaly komunální volby.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio