V Líšné na Přerovsku sestavili kandidátku. V lednu místní obyvatele čekají dodatečné komunální volby

3. listopad 2022

S tříměsíčním zpožděním oproti řádnému termínu zamíří k volebním urnám obyvatelé Líšné na Přerovsku. Na konci září o nové samosprávě nerozhodovali, protože do obecního zastupitelstva nikdo nekandidoval. Teď se už zájemci o práci ve vedení vesnice našli. Dodatečné volby se budou v Líšné konat 7. ledna.

Při sestavování kandidátky pomáhala i Markéta Poláchová. Dokonce mají jednoho náhradníka. „Lidé, kteří kandidují, mohou svými znalostmi a schopnostmi přispět k rozvoji obce. Nehledě na to, že jsou tady další lidé, kteří jsou ochotní pomáhat v dalších jiných činnostech a jsou na to připraveni,“ těší Poláchovou.

Funkce lídra se ujmul Dalibor Krbílek. „Jdu do toho s tím, že je to pro mě určitá výzva a služba obci. To znamená, aby se tady život nezastavil a obec fungovala,“ uvádí Krblílek.

„Jdu do toho s tím, že je to pro mě určitá výzva a služba obci.“
Dalibor Krbílek, lídr kandidátky v Líšné

Až do dodatečných voleb obec funguje v tzv. provizoriu. Její provoz jako správkyně zajišťuje Věra Stojanová, úřednice ministerstva vnitra. „Jsem samozřejmě ráda, že se kandidátka podařila sestavit. Mám jiné pracovní povinnosti a ráda obec předám lidem, kteří si budou své věci spravovat už sami,“ zmiňuje Stojanová.

Náhradní termín pro dodatečné komunální volby ministerstvo vnitra stanovilo na 7. ledna příštího roku. Na rozdíl od řádných voleb se uskuteční jen jeden den. Ustavující jednání zastupitelstva by se pak mělo konat v závěru ledna.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související