V literárním domku v zahradě broumovského kláštera vznikají knižní díla i v této nelehké době

10. listopad 2020 10:13

Jsou dva - žena a muž, každý z jiné části republiky. A oba spolu na jeden měsíc sdílí literární domek v zahradě broumovského kláštera. Ten zůstává pro autory různých žánrů otevřený i v této době. Do Broumova přijíždějí, aby měli klid na svou tvorbu. 

A reportérku Janu Házovou zajímalo, co se za zavřenými dveřmi bývalého zahradnického domku děje.

Čtěte také

Přišli jsme před bývalý domek zahradníka. Stojíme u krásných červených dveří. A za nimi by se mělo tvořit. Otevíráme dveře a vcházíme dovnitř. Jsou tu dva mladí lidé, Martin Škabraha a jeho tvůrčí kolegyně Nela Bártová.

Znali se už předtím, než se potkali v literárním domku broumovského kláštera?
„Vůbec jsme se neznali. Já jsem přijela z Brna," vysvětluje Nela a Martin doplňuje, že přijel z Prahy. A hned vysvětluje na čem právě pracuje.
„Je to historický román z raného středověku. Jsem tedy na úplném začátku, takže pobyt v broumovském klášteře beru jako příležitost se do tématu hlouběji ponořit. A potom ještě dál pokračovat, protože si nemyslím, že to tady stihnu dokončit."

Jak zdejší prostředí působí na tvůrčího ducha?

„První dojem je výborný, protože člověk sem přijíždí kvůli klidu ten tady určitě mít budeme. Je to tu jako stvořené pro ponor do literární činnosti," říká Martin.

Čtěte také

A hned ještě upřesňuje.
„Dříve jsem psal povídky, ale to je už nějakých 15 let zpátky. Potom jsem literární tvorby zanechal, takže jsem vlastně v Broumově za účelem návratu k tvorbě. Ale román jsem zatím nenapsal."

„Je tu větší možnost soustředění než doma. Chybí tu také povinnosti, které má člověk doma, zejména, pokud má rodinu. Zvláště večer je ten rozdíl velmi znát, protože doma je to tak, že když přijde dítě ze školky, tak už se moc psát nedá," usmívá se Martin Škabraha.

Na čem pracuje v Broumově Nela?

„Bude to má první knížka, sbírka básní. A bude to trošku zvláštní tím, že půjde o intermediální projekt, protože se zajímám také o vizuální umění. Studuji výtvarnou vysokou školu. A to se vše v mé knize projeví tak, že u několika básní budou i QR kódy, které po načtení zobrazí určité mé audiovizuální dílo. To vznikne přímo na míru básním."

Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov
je pohostinným místem vzdělávání, umění, dialogu, setkávání a spolupráce. Inspiruje prohlídkou monumentální ukázky české barokní architektury stejně jako živým programem a kulturou. Prostory barokní památky podněcují k tvořivosti, sebevědomí a toleranci.

„Musím říct, a souhlasit s Martinem, že klid je tu úplně zlatý," dodává Nela Bártová.

Oba mladí autoři budou v literárním domku broumovského kláštera pobývat až do konce listopadu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související