V Lošticích jsou spokojeni s novým systémem odpadového hospodářství. Množství odpadu se snížilo

18. duben 2022

Obyvatelé Loštic na Šumpersku se zlepšili ve třídění odpadu. Vedení města to přičítá novému systému odpadového hospodářství, který radnice spustila na začátku roku. Lidé nově platí poplatky za odpad podle toho, jak velkou mají popelnici a jak často ji nechávají vyvážet.

„Podařilo se nám snížit množství komunálního odpadu za první tři měsíce oproti loňskému roku o 40 tun. To znamená o 13 kilogramů na občana. Zavedení systému tedy hodnotíme velmi kladně,“ shrnuje výsledky prvotního hodnocení nového odpadového systému nezávislá starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová.

Čtěte také

V kontejnerech na tříděný odpad naopak podle ní přibylo plastů, kovů i skla. Za celý letošní rok by tak svozová firma měla z Loštic na skládku vyvézt výrazně méně odpadu, než tomu bylo dříve.

„Do konce roku by mělo dojít k úbytku zhruba o sto tun. To znamená, že bychom se měli dostat někam na hranici 180 kilogramů na občana. V současné době máme přibližně 223 kilogramů za rok,“ doplňuje starostka.

Výrazně podle ní pomáhá taky to, že lidé ve městě mají nově možnost třídit i gastroodpad. S novým systémem v Lošticích je spokojená například i místní obyvatelka Božena Nováková. „Je to v pořádku, je zapotřebí, aby se třídilo, to je bez komentáře. Kolikrát se totiž v popelnicích objevovaly věci, že to bylo úplně neúnosné,“ říká paní Nováková.

„Do konce roku by mělo dojít k úbytku zhruba o sto tun. To znamená, že bychom se měli dostat někam na hranici 180 kilogramů na občana.“
Nezávislá starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová

Nový odpadový systém na začátku roku spustili taky v Zábřehu. I jeho vedení už pozoruje pozitivní změny. „Zatím jsou to jen takové odhady podle toho, jak jezdí jednotlivá svozová vozidla. Už z prvních týdnů vyhodnocení je ale zřejmé, že dojde jednak k finanční úspoře, a také k tomu, že budeme více šetřit přírodu a její zdroje,“ říká lidovecký starosta Zábřehu František John.

Tamní samospráva zvolila trochu jiný přístup než ta v Lošticích. Pro všechny domácnosti pořídila nádoby na papír a plasty. Zároveň omezila svoz směsného odpadu.

Spustit audio