V Lošticích oživili plán na založení městské policie. Hledají velitele a strážníka, lákají i na služební byt

24. duben 2023 10:45

V Lošticích na Šumpersku by mohla letos začít fungovat městská policie. Vedení radnice se vrátilo k dřívějšímu plánu na její založení. V minulém volebním období záměr neměl dostatečnou podporu. Teď se situace změnila a město vypsalo výběrové řízení na pozice velitele a strážníka.

Pokud se povede obsadit pozice velitele a strážníka hned v prvním výběrovém řízení, mohla by městská policie v Lošticích začít fungovat od června. Vedení radnice si od toho slibuje hlavně vyřešení problémů s parkováním nebo vandalismem ve městě.

„V poslední době vzrostlo množství drobných přestupků, drobného vandalismu. Teď se už podruhé stalo, že nám vykradli skautkou chatu, nebo se do ní snažil někdo vloupat. Taky nám někdo rozbil na naučné stezce nějaké panely, takže bychom byli rádi, aby ta policie plnila tu prevenci,“ uvádí .

V poslední době vzrostlo množství drobných přestupků, drobného vandalismu.


Šárka Havelková Seifertová, nezávislá starostka Loštic

Založení obecní policie mělo nedávno v plánu taky vedení nedalekého Postřelmova. Pozice strážníků se ale nepovedlo obsadit. „Po všech těch přípravách jsme ztroskotali na výběrovém řízení, kdy jsme nenašli vhodné adepty na tento post. Tím ale neříkám, že se tím nebudeme zabývat i nadále,“ přibližuje nezávislý starosta Jiří Pumprla.

Šárka Havelková Seiferotvá doufá, že podobný scénář v Lošticích nenastane. „Jako bonus pro velitele nabízíme i možnost služebního bytu, který by byl k dispozici někdy od října. Je to takový motivační prvek,“ zmiňuje.

Kolik bude stát provoz mětské policie?

Provoz městské policie by měl loštickou radnici podle starostky ročně vyjít na jeden a půl až dva miliony korun. Do budoucna nevylučuje ani sdílení strážníků s okolními obcemi.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio