V Lužici hospodařila nejprve vrchnost, pak i bratři Frištenští

1. říjen 2020

Obec Lužice s nachází u Šternberka. Leží na pravém břehu říčky Sitky a její páteř tvoří prastará silnice vedoucí od Šternberka k Litovli.

Jméno obce potvrzuje její založení v lužních lesích nedaleko vodního toku, v močálovité krajině luhů. Přesto, že se takový terén nezdá vhodný pro bydlení, zdejší krajina byla osídlena už od nejstarších dob. V širším okolí obce potvrzují archeologické nálezy osídlení od doby kamenné prakticky nepřetržitě až do raného středověku. A tak se není co divit, že i nejstarší zmínka o obci pochází už z 12. století. V roce 1131 obec patřila kapitule olomouckého katedrálního kostela.

Zvonice s kaplí sv. Floriana

Falsum ze 14. století sice uvádí, že k roku 1220 patřily Lužice přímo moravskému markraběti. Ve skutečnosti však tato držba není potvrzená. V roce 1280 byl krátce držitelem vesnice klášter Hradisko u Olomouce a od roku 1296 už je vesnice součástí šternberského panství.

K němu, s výjimkou několika málo krátkých období, pak Lužice náležely až do zrušení poddanství. Ze zápisů víme, že v obci byla rychta, jejíž držitel zastupoval zájmy vrchnosti a měl i nižší soudní pravomoc.

Podaní z obce robotovali nejen na zemědělském majetku vrchnosti, ale byli povinni dovážet na šternberský zámek sůl. Tuto robotu zrušil až v roce 1562 Václav z Dubé.

Jeden z místních křížů

Po třicetileté válce se obec poměrně rychle vzpamatovala z útrap, které zdejší obyvatelé prožili. V obci byl zachován lichtenštejnský hospodářský dvůr, který přežil až do první pozemkové reformy v roce 1921, kdy byl částečně rozparcelován.

Zdejší obyvatelé se živili zejména zemědělstvím. Byl zde také mlýn a cihelna. Už od roku 1853 měla vesnice vlastní školu s německým vyučovacím jazykem. Česká státní menšinová škola s mateřskou školou vznikla v roce 1921 a v roce 1927 pro ni byla postavena nová budova. Obec byla vždy národnostně rozdělená. V roce 1869 zde žilo 386 obyvatel v 58 domech. V roce 1930 zde z 555 obyvatel bylo 307 Němců a 248 osob národnosti české či moravské. Dnes zde žije kolem 350 obyvatel.

Vrchnostenský velkostatek byl až do pozemkové reformy majetkem Jana z Lichtenštejna. Po jeho parcelaci se tento statek o výměře 102 ha půdy stal majetkem Pozemkového fondu a právě od něj jej v roce 1926 propachtovali bratři Gustav a František Frištenští. František měl na starosti praktickou stránku vedení statku a slavný zápasník Gustav pak zejména záležitosti finanční. Podíleli se i na rozvoji obce. Nechali pro svoje pracovníky postavit několik dvojdomků, spolufinancovali stavbu školy a spolufinancovali rozvoj českého spolkového života nejen v Lužicích, ale i v dalších vesnicích v okolí.

Pamětní deska Gustavu Frištenskému

Po obsazení Sudet byli nájemci statku nuceni obec opustit. Když se po válce vrátili, byl statek zcela vydrancován. Pustili se do obnovy, v roce 1949 však museli statek odevzdat do správy Státního statku Šternberk. Tím skončilo podnikání rodiny na zdejším velkostatku, které připomíná pamětní deska.

Pomník obětem válek

Po roce 1850 byla obec součástí šternberského soudního i politického okresu. V roce 1974 se stala součástí samotného města, ale už v roce 1992 se opět osamostatnila.

K nejvýznamnějším památkám patří kromě budovy velkostatku také zvonice s kaplí sv. Floriána, Boží muka a památník padlých. Přes obec vede regionální cyklostrasa a říčka Sitka zde tvoří v intenzívně zemědělsky využívané krajině biokoridor využívaný polní zvěří i ptactvem.

autor: kbz
Spustit audio