V malé obci na Šumpersku vznikne soukromá základní škola. Rodičům chyběla alternativa ke klasickému vzdělávání

15. červen 2023 16:44

V Radnici, místní části Pavlova na Šumpersku, by měla v září zahájit provoz soukromá základní škola. Za jejím vznikem stojí tamní rodiče, kterým scházela alternativa běžného vyučování. Malotřídku chystají v budově, kterou si pronajímají od obce.

„Budujeme nové elektrické rozvody a největší stavební část, která nás teprve čeká, je vybudování komplet ústředního topení. Máme stavební firmu, ale část úprav si děláme svépomocí,“ prochází zatím ještě rozestavěnou budovu Hana Vyjídáčková, ředitelka budoucí svobodné základní školy Bystrouška v Radnici u Pavlova na Šumpersku.

Už v září by se tu měly začít učit první děti. Hana Vyjídáčková je učitelkou českého jazyka a hudební výchovy pro druhý stupeň. Celkem se do chodu školy zapojí sedm lidí, mezi nimi další učitelky nebo psycholožka. Nepůjde ale o klasickou výuku. „Pro mě jako pro učitelku, ale i pro děti je nejpřirozenější a nejlepší volba tato forma svobodné školy. V takové škole budou děti moci rozhodovat o tom, jak bude vzdělávací proces vypadat a jakým způsobem budou se svým časem ve škole nakládat,“ uvádí Vyjídáčková.

Zájem je velký

Podle ředitelky k otevření školy zbývá kromě dokončení stavebních prací už jen razítko od hygieny. Kapacitu školy, která bude fungovat jako malotřídka, naplánovali její zakladatelé na 35 dětí. V září zatím chtějí přijmout dvacet žáků od první do páté třídy. Už teď mají plno.

„Zájem je obrovský, protože v našem regionu jsou sice klasické školy, kterých je poměrně dost, ale žádná alternativa poblíž není. Nejblíž v Olomouci nebo v Šumperku,“ přibližuje.

Rodiče budou za docházku dětí měsíčně platit školné. „Zřizovatelem školy je spolek, takže se škola neobejde bez školného, ačkoliv budeme dostávat dotace od státu. Školné budou rodiče hradit ve výši tři tisíce korun na dítě,“ upřesňuje Vyjídáčková.

Soukromých základních škol podobných té zdejší v Česku přibývá, podle dat ministerstva školství se jejich počet za posledních 10 let ztrojnásobil. Aktuálně je jich téměř 300.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související