V Mikulovicích vzniká městečko neziskovek

29. duben 2011

Neziskové organizace zachrání bývalý vojenský areál v Mikulovicicích na Jesenicku. Vzniká tam městečko nevládních sdružení. Víc než desítku budov jim pronajme Hnutí Brontosaurus Jeseník, které je získalo do svého majetku bezúplatným převodem od obce.

Nájemní smlouvy podepíší neziskovky zítra. Tomáš Hradil vyzývá i další zájemce, některé objekty jsou stále volné. "Tímto způsobem se nám podaří hned několik věcí. Mimo jiné zachránit poměrně velmi zajímavý, historicky významný, vojenský areál. Bude se zde pracovat s dětmi, mládeží. Některé neziskové organizace už začaly budovy, které jim byly přiděleny, upravovat."

Vojenský areál u Mikulovic vznikl během 2.světové války jako továrna na munici a také zajatecký tábor. Poté se proměnil v soustřeďovací centrum pro odsun Němců. V průběhu dvou let se odtud deportovalo padesát tisíc původních obyvatel Jesenicka. Muniční sklad tam fungoval až do roku 2005, kdy z Mikulovic odešli poslední vojáci. Obec měla s areálem velké plány, nakonec z nich ale sešlo. Nepovedlo se jí totiž získat do svého majetku všechny místní pozemky.

autor: sra
Spustit audio